Ga naar Content

Van wiskundeleraar naar YouTube-hit: Menno's uitleg biedt hoop in bange dagen

Haarlemmer Menno Lagerwey (30) is waarschijnlijk de bekendste wiskundedocent van Nederland. Zijn YouTube-kanaal Math with Menno is een fenomeen en hoop in bange dagen, zeker in examentijd. Met de duizenden uitlegfilmpjes over wiskunde, verzamelde hij al 150.000 volgers op YouTube. Aanstaande donderdag geeft hij vier speciale examentrainingen in theater de Schuur in Haarlem. "Ik wilde eigenlijk scheidsrechter in het profvoetbal worden."

Menno Lagerwey, beter bekend als Math with Menno, aan de eettafel in zijn woning in Haarlem - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Er was een tijd dat Menno nog naar de leerlingen toe moest in plaats van dat de leerlingen naar hem toe kwamen. Het was de tijd dat de V&D nog bestond. Menno zat op het dakterras op de bovenste verdieping van het pand in de Grote Houtstraat in Haarlem, toen hij een paar tafeltjes verderop twee meiden wiskunde-opdrachten zag oefenen. Hij liep naar ze toe en zei: "Als je hier uitleg wil bij wil, dan moet je mijn kanaal op YouTube checken."

Paniekerige berichten

Die tijd is veranderd. Tienduizenden scholieren weten Menno jaarlijks te vinden. Het is zelfs zo erg, dat hij zich in deze tijd van het jaar schrap moet zetten: want de eindexamens komt eraan. En dus stroomt Menno’s inbox vol met paniekerige berichten van leerlingen die last-minute vragen hebben over examenstof voor wiskunde. Menno wil ze allemaal beantwoorden, zolang dat nog lukt.

Wiskunde in het theater

Menno is een BN'er onder scholieren. De examentijd is voor hem ook een tijd van toeren. Langs de theaters, als een artiest. In verschillende steden staat hij op het podium met een eindexamentraining. Voor veel tieners de kans om hun laatste prangende wiskundevragen te stellen. Of om een selfie met Menno te maken.

Aanstaande donderdag geeft hij vier trainingen in de grote zaal van de Schuur in Haarlem: voor havo- en vwo-leerlingen, op A- en B-niveau.

Tekst gaat door onder de foto.

Zoals Menno lesgeeft, neem hij ook het liefst zijn video's op: schrijvend op een schoolbord - Foto: aangeleverd

"Een heel speciaal moment voor mij", vertelt Menno aan de eettafel in zijn woning. "Op het podium in zo’n grote zaal, in mijn thuisstad. Maar verder ga ik gewoon doen wat ik in mijn andere trainingen en in mijn video’s doe: zo goed mogelijk de stof uitleggen, zonder al teveel opsmuk. Uiteindelijk gaat het erom dat zoveel mogelijk leerlingen het halen."

Man met een missie

Menno is een man met een missie. Dat is altijd al zo geweest. Al was die missie vroeger, toen hij nog in Hoorn woonde, wel anders. "Ik wilde scheidsrechter in het profvoetbal worden”" bekent hij. "Dat was mijn grote droom. Ik had het helemaal uitgestippeld. Een baan in het onderwijs kon er voorlopig wel naast. 2030 zou mijn jaar moeten worden: fluiten op het WK voetbal. Ik zag het al helemaal gebeuren."

De KNVB bepaalde anders. "Het was in 2018", weet Menno nog. "Het werd niet met zoveel woorden gezegd, maar de boodschap was duidelijk: je bent niet goed genoeg. Ik mocht verder bij de amateurs, maar dat hoefde van mij niet. Ik ben ermee gestopt." En dus had Menno plots meer tijd voor zijn andere passies: onderwijs en wiskunde.

Tekst gaat door onder de foto.

Nog steeds neemt Menno zijn video's op in de klas van Ichthus College waar hij vroeger les gaf - Foto: aangeleverd

Menno ging lesgeven op het Ichthus College in Driehuis. Samen met zijn vrouw Esmee, met wie hij al sinds zijn tijd in Hoorn samen is, koopt hij een huis in Haarlem. Praktisch, zo dicht bij zijn werk. Al snel blijft hij geregeld wat langer op zijn werk hangen. "Ik gaf leerlingen vaak al bijles in wiskunde als ze niet helemaal bij waren met de stof. Ik dacht: dat kan efficiënter."

Camera lenen

"Voor het vak kunst hadden we een paar camera’s op school. Ik mocht er wel eentje lenen. Na schooltijd, als de kinderen weg waren, ging ik ermee oefenen. De camera op een statief achter in de klas. Ik voor het bord. En dan de stof uit het boek behandelen."

Menno maakte volgens dit format door de jaren heen zo’n 1.500 video's, allemaal terug te vinden op het kanaal Math with Menno. "Eigenlijk is er niet zoveel veranderd. We hebben op een gegeven moment alleen een ander schoolbord gekregen", zegt Menno lachend.

Tekst gaat door onder de foto.

Voor het vak kunst hebben we een paar camera’s op school. Ik mocht er wel eentje lenen - Foto: aangeleverd

Zijn toewijding, heldere manier van uitleggen en het contact met zijn volgers leverden hem al een kleine 150.000 YouTube-abonnees op. Inmiddels is Menno ook actief op andere socialemediakanalen als Instagram en TikTok, waar hij in korte tijd ook al duizenden volgers opbouwde.

Twee jaar terug stopte hij met zijn vaste baan in Driehuis. Hij kan leven van zijn inkomsten via social media. Daarnaast geeft hij gastlessen in heel het land en verzorgt hij online cursussen. 

Opladen

In april en mei komen daar de examentrainingen in de theaters nog bij. “Dat zijn echt de piekmomenten. Ook omdat mijn mailbox dan echt volstroomt met vragen van leerlingen. Maar als de examens beginnen, dan gaan wij meteen op vakantie.” Dan even geen sociale media, maar genieten van het samenzijn met zijn vrouw en twee kleine kinderen. Om weer op te laden voor het nieuwe schooljaar.

Menno werd dan wel geen topsporter, maar zijn manier van leven begint er steeds meer op te lijken. En is hij op sociale media een stuk geliefder dan de gemiddelde scheidsrechter.

Examentrainingen in de Schuur
Menno geeft op donderdag 2 mei speciale examentrainingen in de Schuur in Haarlem. Het zijn vier verschillende trainingen, elk gericht op een specifiek niveau:
12.00-13.30 uur - HAVO wiskunde A
14.30-16.00 uur - HAVO wiskunde B
16.30-18.00 uur - VWO wiskunde A
19.30-21.00 uur - VWO wiskunde B
Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Schuur. Kinderen die geen geld hebben voor een kaartje, maar wel graag de training bijwonen, kunnen contact opnemen met de Schuur voor een gratis kaartje.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]