Ga naar Content

Texelse meierblissen populairder dan ooit: volksfeest gaat tot in de late uurtjes door

Texel was dinsdagavond het decor van veel vreugdevuren. Overal op het eiland brandden de zogeheten 'meierblissen'. Waar in het verleden van alles op de vuurhopen werd gegooid, zijn de regels nu veel strenger. Vanuit de dorpscommissies werd al de oproep gedaan om geen glaswerk mee te nemen naar meierblis. Dat is vooral belangrijk voor andere bewoners van het eiland: de schapen.

Heerlijk genieten van een eigen vuurtje in Oudeschild. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De meierblis is een Texelse traditie die sinds 2015 de status van immaterieel cultureel erfgoed heeft. "Dit is iets om trots op te zijn, maar het geeft ook een bepaalde verantwoordelijkheid waarbij de betrokkenheid van Texelaars bij dit plaatselijke feest van groot belang is", aldus de gemeente. De eilanders zijn ook verantwoordelijk voor het voortbestaan van deze traditie.

Alleen schoon afvalhout, snoeiafval en slootruigte. Geen gelakt/geverfd hout, wortelstobben en meubels. Die laatsten zorgen voor vervuiling en de stoffen die bij verbranding vrijkomen zijn bovendien schadelijk voor de gezondheid. En daar werd streng op gecontroleerd.

Tekst loopt door onder de foto.

De meierblis in Oudeschild trok veel bezoekers. Velen maakten een eigen kampvuurtje. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Op het eiland zijn acht openbare vuren bij de dorpen. Opvallend was dat dit jaar de meierblissen veel bezoekers trokken. De blissen staan meestal onder toezicht van leden van de dorpscommissies. Jos de Wolf, voorzitter van dorpscommissie Den Burg, stond bij de toegang van de meierblis in Den Burg. "We hebben vooraf al veel rommel uit de naastliggende sloot gehaald", zegt hij. "Dat is jammer. Daarnaast controleren wij of er wel de juiste spullen op 'de blis' wordt geworpen. Plastic en andere dingen worden er vooraf uitgesorteerd."

Cultureel erfgoed

De leden van de dorpscommissie houden om beurten controle. "We blijven tot in de late uurtjes", zegt De Wolf. Bezoekers worden 'aan de poort' gecontroleerd of er geen glas wordt meegenomen. "Aan het eind van de avond wordt het dan meestal in het vuur gegooid en gaat het kapot. Over een paar weken lopen hier weer schapen. En die houden niet zo van glas in de poten."

De meierblis is inmiddels cultureel erfgoed. "Maar dat zijn de schapen ook", zegt De Wolf. "Dus daar moeten we dan ook zuinig op zijn." Glas wordt ingenomen en geruild voor een plastic bekertje. "We hebben tot dusver geen problemen gehad." 

Tekst loopt door onder de foto.

De meierblis in Den Burg. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De meierblis in Den Burg wordt op een agrarisch perceel gehouden. "Dit mogen we gratis gebruiken van een agrariër. Daar zijn we heel blij mee. Er lopen nu ongeveer zevenhonderd mensen rond, maar er is nog geen wanklank geweest." Op het terrein werden ook kleine vuurtjes gestookt. "Geen probleem", zegt De Wolf. "Zolang ze maar binnen de omheining blijven."

Tekst loopt door onder de foto.

Nog even een laatste houtje gooien op de meierblis in Oudeschild. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Om de meierblis van Oudeschild was een groot hek geplaatst. "Dit is voor de veiligheid", zegt Jacob Keyser namens de dorpscommissie. "De gemeente wil ook geen losse vuurtjes. Meestal worden er door de kinderen van het hout hutten gebouwd. Die zijn vandaag door de gemeente ook weer verwijderd. Daar is iets voor te zeggen, we snappen het ook wel." Dat weerhoudt de kinderen van Oudeschild er niet van om toch weer nieuwe hutjes te bouwen. "Ze willen ook hun eigen kleine kampvuurtje."

De meierblis wordt in de gaten gehouden door een groep bewoners. Mensen met flessen drank worden bij de ingang aangesproken en tegen gehouden. "Het zijn ook deze vrijwilligers uit het dorp die er morgenochtend om negen uur weer staan om alles op te ruimen. Dat werkt heel goed in Oudeschild."

Tekst loopt door onder de foto.

Ondergaande zon bij de meierblis in Den Hoorn - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Elis Polderman geniet volop van de meierblis. "Ik heb vrienden uit Jemen meegenomen", zegt de Oudeschilder. "Ze wonen nu een paar weken op het eiland. Voor hen is dit heel bijzonder." De meierblis is voor het dorp enorm belangrijk. "Je ziet hoeveel mensen dit trekt. Ze genieten ook allemaal. Het is voor de meesten een feestavond."

Een dag later wordt er opgeruimd. "Dat gebeurt zorgvuldig", zegt Polderman. "Ze gaan zelfs met magneten over het veld om de laatste spijkers te vinden."

Burgemeester Mark Pol kwam ook even langs. Voor de nieuwbakken burgemeester was het de eerste keer. Hij is onder de indruk van het bijzondere feest. "Verderop werd er zelfs gebarbecued", lacht hij. "Dit is geweldig."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]