Ga naar Content

Forteiland Pampus zoekt meer vrijwilligers voor de moestuin

De boottocht naar Pampus vanuit Muiden voelt als vakantie, terwijl presentator Isabella Prins op het eiland gaat helpen in de moestuin. Ze komen handen tekort en daarom zette de eilandbeheerder een oproep op nhhelpt.nl. Om nog duurzamer en zelfvoorzienend te zijn, worden er voor het restaurant eigen groenten en paddenstoelen gekweekt en is er een voedselbos aangelegd.

Jon Stuart legt uit waar het onkruid verwijderd mag worden - Foto: NH Media

Jon Stuart heeft de acht moestuinvelden aangelegd op Pampus en hij begeleidt de vrijwilligers. Zelf woont hij op twee hoog en heeft maar een klein balkon. Als buitenmens kan hij zijn groene vingers kwijt op het eiland waarop hij verliefd werd. Jon laat mij onkruid verwijderen, want hier gaan over twee weken de komkommerplantjes in, die nu in zijn woonkamer worden opgekweekt.

De andere vrijwilligers zijn vol lof over Jon, omdat zij veel van hem leren. "Dankzij alle kennis die ik hier heb opgedaan, ben ik een eigen moestuin begonnen", vertelt één van hen. Van de groenten op het eiland, mogen de vrijwilligers alleen de buitenbeentjes (afgekeurde exemplaren) mee naar huis nemen. De rest wordt gebruikt op het eiland. 

Tekst gaat door onder de foto 

Chef-kok Jurre Sweers met de geweckte groenten in het fort - Foto: NH Media

In de gewelven van Fort Pampus staan tientallen potten met geweckte groenten uit de eigen moestuin. Chef-kok Jurre Sweers kookt daar mee in het bovengelegen restaurant. Ook worden er op koffiedik en stro oesterzwammen gekweekt. Ze zijn zo zelfvoorzienend dat ze bijna niet meer van het eiland af hoeven. Toch stappen aan het einde van de middag alle vrijwilligers voldaan weer op de boot naar huis. 

Lees ook

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.