Ga naar Content

Zijn paaltjes de oplossing tegen Alkmaarse automobilisten met 'drempelvrees'?

De snelheidsremmende drempels in de Alkmaarse Vondelstraat worden massaal ontweken. De zogenoemde 'rijbaankussens' moeten er voor zorgen dat automobilisten zich aan de maximumsnelheid van 30 km/u houden. Tevergeefs. "Zeventig procent gaat er langs, via het fietspad." Paaltjes moeten het verkeer nu op het juiste spoor houden.

Vondelstraat Alkmaar - Foto: Streekstad Centraal

De Vondelstraat en de aangrenzende Korte Vondelstraat zijn berucht vanwege meerdere ernstige ongelukken. Sinds eind september is daarom de 30 km-zone, die al gold op de Bierkade en de Limmerhoek, uitgebreid naar de Korte Vondelstraat en een klein stukje van de Vondelstraat (tot aan de Hooftstraat).

Daarnaast moeten twee extra drempels in de Vondelstraat er voor zorgen dat het verkeer voldoende op de rem trapt. Maar daar komt maar weinig van terecht, merkt Ron Tabak, eigenaar van een verfwinkel. De drempel richting het centrum wordt volgens hem netjes gebruikt, maar de 'bult' de stad uit niet.

Drempel ligt verkeerd

Ron heeft zijn zaak pal naast de drempels en heeft het een keer bij gehouden. "Zeventig procent gaat er langs." En terwijl hij dat zegt, gebeurt het weer. "Het is gewoon gevaarlijk voor de fietsers. Het is tot nu toe niet echt mis gegaan maar schreeuwpartijen hoor je regelmatig."

Als hij van onze mediapartner Streekstad Centraal hoort dat er paaltjes naast gezet worden, is hij niet enthousiast. "Lastig voor vrachtwagens denk ik. Ik ben er niet blij mee, zeker als het parkeerplek gaat kosten. Deze bult ligt gewoon verkeerd: ze hadden hem vóór dat zebrapad moeten leggen."

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Streekstad Centraal

Desalniettemin lijkt de 30 km-zone met drempels wel effect te hebben. "Bijna-ongelukken gebeuren er sowieso. Je hoort altijd wel zwaar getoeter en zo, maar ongelukken? Dat valt de laatste tijd gelukkig mee." Evengoed vindt Ron de kruising met de Hooftstraat nog steeds erg gevaarlijk. "Het is ontzettend druk, zeker 's middags rond een uurtje of vijf."

De paaltjes die tussen de 'rijbaankussens' en het fietspad worden geplaatst zijn een tijdelijke oplossing, net als de extra drempels die er liggen. In oktober gaat de Vondelstraat, tussen het Wolfpad en de Hooftstraat, definitief op de schop. De weg krijgt rood asfalt, wordt versmald en er komen meerdere drempels: het soort waar niet omheen kan worden gereden.

Vondelstraat Alkmaar - Foto: Streekstad Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]