Ga naar Content

Oppositie tegen burgerberaad voor betaald parkeerplan Haarlem: wel nieuwe metingen

Een groot deel van de oppositiepartijen in de Haarlemse gemeenteraad ziet weinig in het houden van een burgerberaad over betaald parkeren in de stad. Een groots opgezet 'digipanel' en nieuwe parkeerdrukmetingen vallen wel in de smaak.

Foto: NH Media / Geja Sikma

Meerdere oppositiepartijen willen een plan indienen hoe de gemeente het nieuwe parkeerbeleid vorm moet gaan geven. De nieuwe plannen komen uit de koker van Edwin Vermaire van de Facebookgroep Haarlem Betaald Parkeren en fractievoorzitter Ruud Kuin van de Haarlemse SP. Oppositiepartijen ChristenUnie en Partij voor de Dieren ondertekenden de brief aan de gemeenteraad niet, meldt Kuin.

Burgerberaad

"Die partijen hechten aan het burgerberaad en daar zijn wij kritisch op", zegt Kuin. In maart wees een overgroot deel van de Haarlemmers het voorgestelde beleid van de gemeente af in een referendum. De bedoeling was om in grote delen van de stad betaald parkeren in te voeren. De coalitiepartijen stellen nu voor om met behulp van een burgerberaad, een digipanel en wijkbijeenkomsten tot een nieuw plan te komen.

Digipanel

Op dit moment bestaat het Inwonerspanel Haarlem, kortweg digipanel, uit een groep van 5.000 inwoners die regelmatig via internet een vragenlijst invullen over belangrijke onderwerpen die in de stad spelen. In het nieuwe voorstel wordt het aantal deelnemers flink uitgebreid. Een burgerberaad bestaat uit een kleinere groep mensen, die worden ingeloot. De deelnemers komen meerdere keren samen voor overleg.

In de plannen van de oppositie verdwijnt het burgerberaad en wordt het digipanel twee keer ingezet. Bij een digipanel kunnen Haarlemmers via internet hun mening geven. De oppositie wil in eerste instantie te weten komen waarom veel Haarlemmers 'tegen' stemden bij de volksraadpleging. De resultaten worden vervolgens per wijk besproken in kleinschalige bijeenkomsten. De voorstellen die daaruit komen, worden in een tweede digipanel beoordeeld, is de bedoeling. 

"De beste ideeën ontstaan niet door mensen uit te sluiten, maar door mensen te betrekken."

Edwin Vermaire, Haarlem Betaald Parkeren

SP-er Ruud Kuin heeft goede hoop dat de coalitie wil luisteren: "We willen een poging wagen om samen met de coalitie een nieuw parkeerplan te maken. Hoe pakken we het parkeerprobleem in Haarlem aan, àls er al een probleem is. We hopen dat we uit de loopgraven kunnen komen. Met dit proces kun je veel Haarlemmers betrekken, dat neemt het wantrouwen bij veel mensen weg, denk ik." 

Parkeerdrukmetingen

Om die vraag te beantwoorden, moeten er nieuwe parkeerdrukmetingen worden gehouden, vindt een aantal partijen in de gemeenteraad. Daarbij wordt op bepaalde momenten van de dag bekeken hoeveel parkeerplekken bezet zijn. Als de druk boven de 85 procent ligt, is er een parkeerprobleem, vindt de gemeente. In die wijken of buurten moet dan betaald parkeren komen.

Edwin Vermaire maakte het voorstel van de oppositiepartijen woensdagavond bekend via zijn Facebookgroep Haarlem Betaald Parkeren. Vermaire is een van de bedenkers: "In deze plannen worden alle Haarlemmers die mee willen denken, betrokken. Daar gaat het om voor ons."

Ook Vermaire is geen fan van het burgerberaad. "De beste ideeën ontstaan niet door mensen uit te sluiten, maar door mensen te betrekken."

Wanneer de plannen van de oppositiepartijen in de gemeenteraad worden besproken, is nog niet duidelijk. Vanwege de meivakantie komt de raad deze week niet bijeen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]