Ga naar Content

Amstelveense trots Sjoukje Dijkstra leefde voor kunstschaatsen: "Disco kan tot je tachtigste"

Ze was de állerbeste kunstschaatsster die Nederland ooit heeft gekend: Sjoukje Dijkstra. Het icoon - dat een groot deel van haar leven in Amstelveen woonde - overleed gisteren op 82-jarige leeftijd. In 2018 vertelde ze in een interview met NH hoe gedreven ze was. 

Foto: NH Media

Trots liet ze destijds haar collectie medailles, bekers en onderscheidingen zien. De allermooiste is natuurlijk de gouden medaille die Dijkstra in 1964 tijdens de Olympische Winterspelen in het Oostenrijkse Innsbruck won. Het was de eerste gouden medaille die Nederland ooit won tijdens de Winterspelen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Foto: Anefo

Dijkstra vertelde NH over haar toewijding aan het kunstschaatsen: "Het kost heel veel training en je moet er heel jong mee beginnen. Ik begon zelf op zesjarige leeftijd. Je kan je eigenlijk alleen maar daar op focussen. Naar de disco gaan kan je tot je tachtigste doen, maar dit kan alleen als je jong bent."

Bekijk hieronder het interview met Sjoukje Dijkstra

Sjoukje Dijkstra (8 min) -

Dochter Katja maakte gisteren op Facebook bekend dat haar moeder is overleden: "Lieve allemaal, met heel veel pijn en verdriet heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve moeder Sjoukje Kossmayer Dijkstra. Mijn moeder en ik waren mooi samen tot het eind."

Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen steekt haar familie op X een hart onder de riem. Dijkstra verhuisde als baby naar Amstelveen, waar haar vader als huisarts ging werken. Daar vond in 1964 ook haar olympische huldiging plaats. Ook ontving ze in dat jaar een Gouden Erepenning. 

Tekst gaat verder onder bericht op X.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Toen vader Lou Dijkstra - die ook vele successen behaalde in het kunstschaatsen - een paar weken nadat Sjoukje de hoogste trede van het olympische podium had beklommen - bij een ongeluk om het leven kwam, besloot de kunstschaatsster een punt achter haar carrière te zetten. Ze sloot zich aan bij Holiday on Ice en schaatste daar nog jarenlang de sterren van de hemel.

Erelijst

Europees Kampioen 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, Wereldkampioen 1962, 1963, 1964, Olympisch Kampioen 1964 (zilver in 1960), zesvoudig Sportvrouw van het jaar, Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, Wolrd Figure Skating Hall of Fame 2013

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]