Ga naar Content

Financiële opsteker voor vrijwilligers die Haarlems Posthuis herbouwen

Na regen volgt zonneschijn. Dat geldt in ieder geval voor de omwonenden van het Zaanenpark in Haarlem-Noord. Dankzij een flinke bijdrage van de gemeente Haarlem kunnen zij de bouw van hun nieuwe buurthuis afronden. Een opsteker voor de vrijwilligers, die enkele dagen eerder nog met een diefstal werden geconfronteerd.

Hans Vos (links) overziet de werkzaamheden op de bouwplaats op vrijdagmiddag - Foto: NH Media / Maikel Ineke

In mei 2020 ging het Posthuis in het Zaanenpark in vlammen op. Bijzonder is dat zowel de herbouw als de toekomstige exploitatie door omwonenden wordt gedaan. De inzet van vrijwilligers is nodig, want het uitgekeerde verzekeringsgeld is niet voldoende om het nieuwe ontwerp van het Posthuis te realiseren. In de tussentijd zijn de prijzen van bouwmaterialen flink gestegen. Bovendien willen de buurtbewoners een buurthuis dat aan de eisen van de moderne tijd voldoet.

Diefstal

Eind vorige maand, toen het voor de bouw begrote bedrag was uitgegeven, kregen de vrijwilligers een tegenvaller te verwerken: diefstal op de bouwplaats. “We kwamen er pas achter toen de dakdekker aan de slag ging”, vertelt Hans Vos, die namens de buurtbewoners de bouw coördineert. “We zagen opeens: we komen materiaal tekort. Er ontbraken vier rollen dakbedekking. Die kosten wel 300 euro per stuk.”

Tekst loopt door onder de foto.

Hans toont het type materiaal dat eind vorige maand is gestolen - Foto: NH Media / Maikel Ineke

“De daders moeten hebben geweten wat zij meenamen”, denkt Hans. “We hadden de rollen nota bene op de steigers gehesen, zodat je er niet bij kunt. Het moet nog een klus zijn geweest om die mee te nemen.” Op de dagen dat de diefstal moet hebben plaatsgevonden, was Hans ironisch genoeg bezig om extra cameratoezicht te regelen. Aan buurtbewoners wordt gevraagd een extra oogje in het zeil te houden om verdere diefstallen te voorkomen.

Dankzij een flinke bijdrage van de gemeente kunnen de vrijwilligers en de ingehuurde vaklieden toch doorwerken aan de bouw. Medio mei worden de grote glazen deuren aan de parkkant geplaatst en kunnen kwaadwillenden niet zo snel meer naar binnen. De gevel boven deze deuren bestaat uit speciaal brandwerend materiaal. De kans op nieuwe tegenslagen willen de buurtbewoners tot een minimum beperken.

Tekst loopt door onder de foto.

Aan de enige kant die nu nog open is, zullen over twee weken grote glazen deuren worden geplaatst - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het tempo zit er dus weer goed in bij de herbouw van het Posthuis in het Zaanenpark. En de stemming ook. De omwonenden van het park zien het wel gebeuren dat het buurthuis nog dit jaar wordt heropend na de verwoestende brand.

De gemeente Haarlem verstrekt een financiële bijdrage van 120.000 euro. "Formeel gezien is het geen subsidie", verduidelijkt Henk Jansma van Stichting het Posthuis. "Er is namelijk geen bestaande regeling voor onze aanvraag. Wij hebben tegen de gemeente gezegd: wij willen dit project graag afronden. Door zelf een groter, moderner en duurzamer buurthuis te bouwen, creëren we extra waarde. Wij zijn blij dat de gemeente dit ook zo ziet en ons helpt om dit te realiseren."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]