Ga naar Content

Broers geven opbrengst insectenhotels weg aan geitenweide: "Zo ontzettend lief"

Daan (12) en David (10) uit Lijnden schenken de opbrengst van hun zelfgemaakte vogelhuisjes, egelhuisjes en insectenhotels aan de geitenweide in hun dorp. "We hoorden dat het niet zo goed ging met de geiten en er steeds minder geld was."

Daan (12) en David (10) uit Lijnden bouwen insectenhotels en doneren opbrengst aan geitenwei - NH Nieuws

De broers maken deze vogelhuisjes, egelhuisjes en insectenhotels in de garage van hun ouderlijk huis. Ze gebruiken hiervoor oude pallets. Hun creaties staan inmiddels door heel het land en zelfs dierentuin Artis nam contact met ze op. Mensen doen bestellingen via Whatsapp, Instagram of Facebook en ontvangen deze per post. 

Daan en Davids motivatie is makkelijk verklaarbaar: de broers zijn namelijk échte dierenvrienden met een hart voor de natuur. “Ik wil later bioloog worden”, vertelt Daan, die zich geregeld laat inspireren door zijn grote voorbeeld Freek Vonk.  Zijn broer David ziet zichzelf zijn brood verdienen als visser. "Ze houden van lekker buiten bezig zijn", aldus vader Gijsbert. 

Tekst gaat verder onder het Instagram-bericht.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De jongens delen op Instagram foto’s van de Haarlemmermeerse natuur: van bomen, landschappen en zonsondergangen, maar ook van egels, schildpadden en kikkervisjes. De geitenwei is een van hun favoriete plekken. Ze komen er graag om de dieren oud brood te voeren óf om een donatie te schenken.

"Dat vind ik zo ontzettend lief”, zegt Inge Visser van Dorpsraad Lijnden & Boesingheliede. De geitenweide kan het geld goed gebruiken: het land wordt al jarenlang gepacht en onderhouden door omwonenden. Zij dragen zelf de kosten.

De Geitenweide bestaat inmiddels 45 jaar. Het stukje land was vroeger flink verpauperd, vertelt Inge. Groot Waterschap Haarlemmermeer gebruikte het land als opslag en veel inwoners gooiden er hun afval neer. De omwonenden ergerden zich daar suf aan en besloten het stuk land te pachten.

Fles voeren

De meeste inwoners zijn van boerenafkomst en dachten meteen: we doen er dieren op, vertelt Inge. Twee oudere dames, waarvan één al ouder dan tachtig jaar is, hebben deze geitjes zelf in huis gehad om de fles te voeren. 

Inmiddels zijn er alleen nog maar oude geiten, omdat je op een bepaald aantal vierkante meters maar een beperkt aantal geiten mag houden. Als er jonge geitjes komen, moet er een oude geit dood. "Dat kunnen ze natuurlijk niet over hun hart verkrijgen", vertelt Inge.

De omwonenden doen vijf keer per jaar een oproep voor donaties in het blaadje van de dorpsraad. Ook vraagt de dorpsraad ieder jaar een wijkbudget aan. "Ieder jaar is het weer spannend of we dat wel krijgen", vertelt Inge.

Maar een zekerheid hebben de beheerders: Daan en David komen altijd weer op de proppen met de opbrengst van hun creaties. Daarmee schenken ze vogels, egels, insecten én geiten een verblijf.

 "Absoluut", reageert Inge op de vraag of zij er ook één heeft. "En we geven ze vaak cadeau."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]