Ga naar Content

Oude werken van legendarische Cees Keeman ontdekt bij opknappen van muurtje

Wat op het eerste gezicht een verwaarloosd stukje muur lijkt, blijkt de schatkamer te zijn van vijf schilderijen van de Beverwijkse kunstenaar Cees Keeman. Frank en zijn collega Gert kijken verbaasd op als ze de 43 jaar oude kunstwerken vinden op een pand bij Xenon in Wijk aan Zee. "We wilden wat oude reclameborden vervangen en dan vinden we dit!"

De Beverwijkse Cees Keeman was een markant figuur. De kunstschilder, 'nachtburgemeester' en kroegentijger liep altijd met een sjekkie tussen zijn lippen en was een fenomeen in de buurt. Hij schilderde duizenden doeken waarvan hij er vele rechtstreeks vanuit de kroeg verkocht. Hij overleed 26 jaar geleden.

Frank (links) en Gert (rechts) met de schilderijen van Cees Keeman - Foto: NH Media

Gert en Frank van BenGroep, eigenaar van het pand, vonden de kunstwerken terwijl ze het verloederde muurtje aan het opknappen waren. Ze besloten dit te doen omdat de verkoop van het pand aan vastgoedontwikkelaar Elfi niet meer doorgaat en het gebouw er voorlopig dus nog wel even staat.

Het is een geluk bij een ongeluk, vertelt het tweetal. "We dachten eerst: we trekken die borden wel even weg. Maar toen zagen we dat er glas achter zat, dus moesten we voorzichtig doen. Je wil natuurlijk niet dat het kapot knalt," zegt Gert.

Als hij het eerste bord verwijdert, valt zijn mond spontaan open. "Ik kijk en denk: 'wat is dit zeg'. Dit hadden we totaal niet verwacht," vervolgt hij. "We zijn opeens archeoloog", grapt Frank.

Niemand die het wist

"De werken hangen er al 43 jaar en niemand wist ervan", zegt Frank. "Ze zijn nog gemaakt vóór de tijd dat het pand van ons was. Waarschijnlijk heeft de vorige eigenaar ze ooit laten plaatsen als decoratie voor het gebouw", voegt hij eraan toe.

"Waarschijnlijk heeft de vorige eigenaar ze ooit laten plaatsen als decoratie voor het pand"

Frank

Dat het om werken van Keeman ging, werd al snel duidelijk. In de rechterhoek van één van de schilderijen is het werk namelijk gesigneerd.

Op de doeken staan bekende stadsgezichten van Beverwijk afgebeeld. "Op één ervan zie je het oude café Camille, op een ander de kerk van Wijk aan Zee. Er is er één met het wapen van Wijk aan Zee en Beverwijk, en op de andere twee zie je Zwitserland. 's Winters wordt Wijk aan Zee natuurlijk ook wel 'klein Zwitserland' genoemd", legt Gert uit.

Hoop bekijks

Aan werken komt het tweetal bijna niet meer toe: de schilderijen trekken een hoop bekijks in het dorp en voorbijgangers zijn dolblij met de vondst. "Je zou er eigenlijk glasplaten voor moeten hangen, zodat iedereen er naar kan kijken", roept iemand enthousiast.

De werken van de Beverwijkse kunstschilder zijn het gesprek van de dag in Wijk aan Zee. De indruk die hij heeft achtergelaten is onuitwisbaar. Hoewel hij er al 26 jaar niet meer is, blijken de herinneringen nog altijd springlevend.

"Misschien is er een liefhebber van Cees die ze wil hebben?"

Frank Baanders

Voor de liefhebber

Wat er met de kunstwerken gaat gebeuren, is nog de vraag. "Ja, er zijn ideeën genoeg", zegt Frank. "Maar we hangen er vandaag nog platen voor. Anders worden ze nog ondergespoten met graffiti en zo blijven ze bewaard. Later kijken we wel wat we ermee gaan doen. Misschien is er een liefhebber van Cees die ze wil hebben?"

Het is in ieder geval niet de bedoeling dat de werken nog lang blijven hangen. "Binnen enkele jaren gaat het pand tegen de vlakte en komen er woningen of horecagelegenheden met daarboven woningen voor terug."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]