Ga naar Content

250 vluchtelingen krijgen opvang in Schagen: "Ze zijn welkom, maar het wordt nu wel erg veel"

Woensdag 1 mei gaat het gebeuren: dan verhuizen vluchtelingen van de crisisnoodopvang in Petten naar de nieuwe opvang in Schagen. In korte tijd is daar een gloednieuw terrein ingericht voor de opvang van 250 vluchtelingen. Inwoners van Schagen mochten gisteravond alvast een kijkje nemen. In de video zie je dat dat gepaard ging met gemengde gevoelens. 

Inwoners van Schagen krijgen een rondleiding in de nieuwe crisisnoodopvang - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Het is druk voor de ingang van het nieuwe opvangcentrum. In kleine groepjes krijgen inwoners van Schagen een rondleiding in de nieuwe crisisopvang. Ze worden ontvangen door voormalige vluchtelingen en dan ook nog in hun eigen taal. 

Burgemeester Van Kampen is blij met de opkomst van de inwoners. Ze neemt ook de kritiek ter harte: "Het is de grote uitdaging voor gemeenten om opvang te vinden voor vluchtelingen die niet in een asielzoekerscentrum passen. Ik snap dat mensen zeggen dat het veel is naast vluchtelingen uit Oekraïne, de seizoenarbeiders en natuurlijk onze eigen inwoners die voor hun kinderen een eigen woning willen. Maar als je dit hier ziet; ik zou er zelf niet willen wonen."

Vijf tot tien jaar

Van Kampen verwijst naar de spreidingswet die dit jaar is ingegaan. Daarin zijn gemeenten verplicht onderdak te verzorgen voor vluchtelingen. "De crisisnoodopvang in Schagen Oost is voor maximaal één jaar is met de provincie Noord-Holland afgesproken. In die tijd moeten we zoeken naar een locatie waar we voor vijf tot tien jaar vluchtelingen op kunnen vangen."

Lees ook