Ga naar Content

Volkstuin De Kuil verhuist naar mogelijk vervuild terrein: tuinders willen duidelijkheid

Voor de tuinders van volkstuin De Kuil in Uitgeest moeten binnenkort verkassen . De gemeente heeft laten weten dat ze moeten verhuizen naar het stuk land achter molen de Kat, maar daar ligt vervuilde grond. Er is onderzoek gedaan, maar het resultaat daarvan is nog onbekend voor de hobbytelers. “Als wij weg moeten, dan doen we dat. We willen alleen weten zeker weten of de nieuwe grond geschikt is.” 

Foto: NH Media

De gemeente Uitgeest wil dat woonzorgcentrum Geesterheem verhuist naar de locatie waar zich nu de tuinen bevinden, wat betekent dat De Kuil weg moet. Voor de tuinders is dat minder goed nieuws, want de grond op de nieuwe locatie, achter molen de Kat aan de Molenweg, zou vervuild kunnen zijn. 

Een nieuwe locatie

Voor Peter Imanse, voorzitter van volkstuin De Kuil, is dit niet onverwacht. "Dit speelt al een lange tijd. We begrijpen wel dat Geesterheem moet verhuizen, maar waarom naar deze plek?" De locatie is gekozen vanwege de goede verbinding met het treinstation en er moet een nieuw gebouw worden geplaatst. Het huidige gebouw en de locatie zouden niet toekomstbestendig zijn. 


De grond van de volkstuin was eigendom van de Diaconie van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot, die het verkocht aan de gemeente Uitgeest. Imanse: "Het is niet onze grond. Als wij moeten verhuizen omdat er nieuwbouw moet komen, dan moet dat. Wij hebben daar niet veel over te zeggen, maar ik zou wel graag willen weten of de grond niet giftig is." 

Terrein achter molen de Kat - Foto: NH Media

"Ik zou wel graag willen weten of de grond niet giftig is voordat we er naartoe verhuizen"

Peter Imanse, voorzitter de Kuil

Mogelijk giftige grond

Volgens woordvoerder Monique Ooms is er een uitgebreid onderzoek gaande naar de kwaliteit van de grond. "De GGD heeft beoordeeld dat het overgrote deel van de bodem geschikt is om te tuinieren. De diepere lagen worden nog verder onderzocht." 


Voor de tuinders roept dit vragen op.  Peter Imanse: "Jaren geleden zou er giftig slibafval zijn gedumpt achter het grasveld bij molen de Kat." Hierdoor is het verbouwen van groenten en fruit mogelijk niet veilig is. Het kan leiden tot verzuring van de bodem of de stoffen gaan in de gewassen zitten. Bovendien worden ze niet op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek. Peter blijft er desalniettemin nuchter onder. "In de grond zitten op veel plaatsen giftige stoffen. Het is belangrijk in welke mate deze invloed zullen hebben op onze gezondheid. Het staat vast dat we moeten verhuizen, maar we vinden de communicatie gebrekkig.”  


Monique Ooms: “We willen miscommunicatie voorkomen. Op dit moment voeren we nog verder bodemonderzoek uit. Daarna zal de omgevingsdienst IJmond vervolgonderzoek doen. Zodra alle resultaten binnen zijn, zullen we alle informatie vertalen zodat de tuinders ook op de hoogte zijn. We verwachten dat het onderzoek voor de zomer is afgerond." 

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]