Ga naar Content

Sinds 1993 vermiste Tanja Groen krijgt plein naar zich vernoemd in Schagen

Schagen krijgt een Tanja Groenplein. Het plein, gelegen achter de Gedempte Gracht en bereikbaar via de Laan, wordt vernoemd naar de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen. Ook komt er een gedenkteken om stil te staan bij de vermissing van de Schagense en de moord op verslaggever Peter R. de Vries. Hij heeft zich jaren ingezet voor haar familie.

Foto: NH Media

Het was noodzakelijk dat het plein een adres zou krijgen, laat de gemeente Schagen weten. "Zowel de postbezorging als inwoners van dit plein gaven aan dat de adressen daar moeilijk vindbaar zijn", zegt burgemeester Marjan van Kampen.

Daarbij is gekozen het plein te vernoemen naar haar voormalige inwoonster Tanja Groen. Er komt ook nog een gedenkteken op het plein, maar hier wordt nog aan gewerkt. Bij het gedenkteken komt een QR-code waarmee bezoekers het verhaal achter dit teken kunnen lezen.

Vermissing

Tanja groeide op in Schagen en zou na de zomer van 1993 beginnen aan haar studie aan de universiteit van Maastricht. Nog tijdens haar ontgroeningsweek raakte ze na een avondje stappen vermist. Ze fietste terug naar haar studentenkamer, maar kwam daar nooit aan.

Er is veel onderzoek gedaan naar haar vermissing. Mede dankzij de inzet van Peter R. de Vries raakte de zaak nooit helemaal in de vergetelheid. Er werd zelfs een graf geopend en ook werd op nieuwe locaties gezocht naar de stoffelijke resten van Tanja. Telkens zonder resultaat.

Tekst gaat hieronder verder.

Lees ook

In 2021 richtte De Vries Stichting de Gouden Tip op, die de ultieme tip moest opleveren die naar Tanja zou leiden. Een dag voor de moord op De Vries was hij nog in Schagen om aandacht te vragen voor de stichting. Na zijn dood is die hernoemd naar de Peter R. de Vries Foundation.

Op dit moment liggen dna-sporen uit de zaak-Dutroux bij het Nederlands Forensisch Instituut. Zij gaan die nog onbekende sporen vergelijken met de sporen uit de zaak Tanja Groen, om duidelijk te krijgen of de Belgische seriemoordenaar misschien een rol heeft gespeeld bij haar verdwijning. 

In Schagen is Tanja ondertussen nooit vergeten. Nog elk jaar wordt in de kerk stilgestaan bij haar vermissing. In een podcastserie van Noordkop Centraal vertelden haar naasten aan maker Jesler Bos, nu NH-verslaggever, welke impact haar vermissing nog altijd heeft op hen.

Hieronder de locatie van het plein:

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]