Ga naar Content

Velden vol bloeiende tulpen worden bruut 'onthoofd', maar waarom?

Het is een beeld waar bloemenliefhebbers pijn in de buik van krijgen: prachtig bloeiende tulpenvelden die meedogenloos worden gekopt door de kweker. Toch gebeurt het met goede reden. Door de in bloei verkerende tulpen juist op dat moment te ontkoppen, verzekert de bollenkweker zich van een goed eindproduct en uiteindelijk nóg mooiere tulp. 

Het koppen van tulpenvelden mag pijn doen aan de ogen, het gebeurt met goede reden - NH

Het is een oer-Hollands plaatje: een paar windmolens aan de horizon en een sprinter die zijn weg baant langs een kleurig in bloei staand tulpenveld. Maar het stilleven wordt vandaag bruut verstoord als de kopmachine ten tonele verschijnt en zijn werk begint te doen.

"Ik heb wel eens meegemaakt dat toeristen de machine willen tegenhouden", vertelt kweker Arjan Smit. "Maar het koppen gebeurt toch echt met goede reden."

Energie naar de bol

Door de bloeiende tulp op het juiste moment te ontdoen van de kop, spint de bol onder de grond daar juist garen bij. En dat is precies waar de kweker op uit is.

"Als we de tulp gekopt hebben, zal de overgebleven plant zijn energie volledig op de bol richten die daardoor extra groot zal groeien", zo licht Smit toe. "Na een week of acht verplaatsen we de bol naar de kassen, waar-ie dan uiteindelijk in de winter een prachtige nieuwe tulp zal produceren."

Het zijn deze in de kassen gekweekte tulpen die uiteindelijk over de hele wereld zullen worden verkocht. "De teelt buiten kun je zien als een bijproduct", aldus Smit. "We kunnen ervan genieten, maar het gaat ons toch echt om de bol die daar onder groeit."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]