Ga naar Content

Gratis Mixtream Festival Heerhugowaard gered, maar voor hoelang nog?

Mixtream Festival in Heerhugowaard gaat dit jaar op 1 september door dankzij financiële hulp van de gemeente. Toch hangt de toekomst van het gratis evenement volgens organisator Chris Dekker nog altijd aan een zijden draadje. "We zijn voor nu natuurlijk superblij, maar voor volgend jaar moet er wel naar een oplossing worden gezocht."

Foto: Streekstad Centraal

Mixtream wordt elk jaar tegen het einde van augustus gehouden in het Rosariumpark en biedt een podium aan lokaal en regionaal talent. In 2019 nog aan Joost Klein, die Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Maar even leek het erop dat de editie van 2023 de laatste zou zijn. 

Door oplopende kosten krijgen Chris Dekker en zijn team de organisatie nog maar moeilijk rond, vertelt hij tegen mediapartner Streekstad Centraal. De gemeente Dijk en Waard ziet het evenement liever niet verdwijnen en komt de organisatie nu tegemoet met twee flinke geldinjecties. Het gaat om een bedrag van 57.500 euro en nog een extra subsidie van 15.000 euro. 

'Belangrijk'

"We konden twee dingen doen. Of gelijk de handdoek in de ring gooien of het gesprek aangaan met de gemeente. Dat tweede hebben we gedaan. Gelukkig, want Dijk en Waard onderkent het belang van ons festival. De talenten die we een podium geven en de partijen waar we mee samenwerken."

(Tekst loopt door.)

Foto: Streekstad Centraal

Toch is er meer nodig om het enige festival van Heerhugowaard draaiende te houden, verklaart Dekker. De organisatie kampt ook volgend jaar weer met uiteenlopende uitdagingen.

Het huren van geluidsapparatuur en ander materiaal is duurder geworden, de vergunningstrajecten zijn langer en er worden steeds strakkere eisen gesteld aan het inhuren van beveiligers, EHBO’ers en verkeersregelaars.

Meer vlees aan botten

"Je wilt wat moois neerzetten en dat kost natuurlijk ook wel wat. We moeten ook zelf gaan bezuinigen om wat meer vlees aan de botten te krijgen. Het moet namelijk goedkoper kunnen."

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Foto: Streekstad Centraal

Ondanks de financiële moeilijkheden blijft het festival gratis. "En het moet ook gratis blijven", benadrukt Dekker. "Ik denk dat dat ook onze meerwaarde is. Het is een festival voor alle inwoners."

Langetermijnoplossing?

Na de editie van 2024 gaat de organisatie opnieuw in gesprek met de gemeente over het lot van het evenement. 

"We gaan eerst dit jaar een mooi festival draaien en pas daarna nadenken over de toekomst. We moeten ons namelijk ook afvragen of we nog wel relevant zijn. Gelukkig vindt de gemeente dat, maar voor de komende jaren hebben we wel een langetermijnoplossing nodig."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]