Ga naar Content

Met een sup de Noordzee over: Jonas uit Zweden doet het én zoekt hulp

Jonas Böhlmark uit Stockholm is al elf maanden lang bezig aan een monstertocht op zijn sup. Op zoek naar avontuur vertrok hij vanuit het noorden van Noorwegen, richting het zuiden om via Duitsland nu in Den Helder aan te komen. Voor de volgende etappe zoekt hij hulp.

Foto: Stephan Wegman/ Citymarketing Den Helder

"Eigenlijk begon mijn reis al twintig maanden geleden", vertelt de 33-jarige Jonas bij Lands End in Den Helder, waar hij woensdagmiddag aankwam. 

"Ik ben samen met een vriend op avontuur gegaan. Vanuit het noorden van Noorwegen zijn we gaan hardlopen richting Zweden. Daarna hebben we nog 540 kilometer over de rivier gepeddeld op een sup richting de Baltische Zee. Je moet wel van avontuur houden, anders doe je dit niet."

De Zweed ging al gauw solo verder met zijn bovenmenselijke uitdaging. "Die vriend wilde op een gegeven moment naar huis. Ik heb toen nog 25 marathons achter elkaar gelopen, dwars door Europa. Daarna heb ik in Zweden ook nog eens twintig marathons gelopen."

Meer dan bipolair

Het avontuur is de grootste reden dat hij deze reis maakt, maar Jonas wil ook iets bewijzen. Hij heeft namelijk een bipolaire stoornis.

"Ik hoop dat het anderen inspireert. Als je goed voor jezelf zorgt, veel beweegt, geen alcohol drinkt, kan je er mee leren omgaan. Ik zeg ook altijd dat ik het heb, en niet dat ik bipolair ben. Ik moet wel zeggen dat mijn dieet nu wat beter kan. Soms peddel je hele dagen door zonder te slapen en leef je op chips en melk. Dat kan beter", vertelt hij lachend.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jonas Böhlmark - Foto: NH Media

Op zijn sup heeft Jonas maar weinig spullen mee. Al met al 30 kilo: een tent, wat kleding en een slaapzak. "Ik slaap bijna altijd buiten", legt hij uit. "Overal waar ik kom word ik uitgenodigd om in hotels te slapen. Maar dat wil ik niet. Oh ja, mocht er nog iemand in Den Helder een fijn slaapmatje hebben, dan krijg ik die graag want die van mij is kapotgegaan. Helaas."

In Den Helder heeft Jonas een plek gevonden bij Stephan Wegman. Hij werkt voor Citymarketing Den Helder en werd al 'gewaarschuwd' vanuit Delfzijl, dat de Zweed onderweg was. "Ik heb hem inderdaad een beetje onder mijn hoede genomen", zegt Stephan. "We hebben gisteravond even een hapje gegeten. Ik heb hem nog een bed aangeboden, maar hij ging liever in mijn tuin liggen. Ik vind dit een geweldig avontuur. Wat knap."

Samen met een volgboot

Aan de overkant van de plas ligt het volgende doel te wachten: Schotland. Maar eerst moet de oversteek gemaakt worden vanuit Den Helder. Vanwege de onstuimige zee, maar ook al het verkeer op het water, kan de Zweed wel wat hulp gebruiken. Hij hoopt op iemand die als volgboot mee wil naar de overkant. 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Stephan Wegman/ Citymarketing Den Helder

"Je hebt een doel nodig en vrienden. Dat is het belangrijkste in het leven"

Jonas Böhlmark

"Ik weet nog niet precies waar ik de oversteek ga maken. Ik kan ook eerst meer naar het zuiden en dan via het Kanaal oversteken. Maar eigenlijk wil ik hier direct vanuit Den Helder. Daar zit meer uitdaging in. En dat is voor mij wel belangrijk. Ik wil de moeilijkste weg begaan. Als ik eenmaal daar ben, zie ik wel verder. Schotland is eerst het doel."

Jonas hoopt mensen op meerdere manieren te inspireren. "Ik vind het mooi om met zo weinig mogelijk materieel op pad te zijn. Ik stoot ook geen CO2 uit en laat geen vervuiling achter. En ik hoop dat mensen zien dat buiten in de natuur zijn heel belangrijk is. Iedereen heeft zon nodig, maar we zitten allemaal op kantoor. Je hebt een doel nodig en vrienden. Dat is het belangrijkste in het leven."

Dromen van een vriendin

Wanneer Jonas vertrekt uit Den Helder is nog niet duidelijk. Het weer en het getij moeten gunstig zijn. Maar zo gauw het kan, gaat hij weer verder. "Wanneer dit stopt? Ik denk als ik 35 jaar ben, dat ik dan wel klaar ben met het avontuur. Nou ja, dít avontuur. Gewoon terug in het systeem kan ik niet. Ik droom van een zeilboot en een lieve vriendin die dan met mij op reis wil."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook