Ga naar Content

'Oren en ogen' van Rijsenhout leren hoe je een drugslab herkent: "Anijs of aceton"

Tientallen Rijsenhouters maakten gisterenmiddag op de weekmarkt in het dorp kennis met de geur van de productie van xtc. Ook konden ze zien hoe een pillenmachine werkt, en kregen ze verschroeide kabels te zien die na kortsluiting in een illegale wietkwekerij in brand waren gevlogen. 

Na ontdekking giga-lab krijgen Rijsenhouters les over drugsproductie - NH Nieuws

"Wel lekker veilig zo", klinkt het bij de viskraam uit de mond van een klant, voordat hij een mootje zalm bestelt. Hij doelt op het grote aantal agenten op de markt. Of beter gezegd: het marktje, want rond 15.00 uur staan er meer politievoertuigen dan marktkramen op de Werf. 

Pal voor de ingang van de supermarkt staat de zogeheten speedmobiel van Noord-Holland Drugs Alert (NHDA). Omringd door agenten spreekt medewerker Dominique om de haverklap nieuwsgierige mensen aan.

"Weet u wat dit zijn?", vraagt ze terwijl ze op de ketels in de kar wijst. "Uit Ferry toch?", antwoordt de man, doelend op de serie waarin acteur Frank Lammers een drugscrimineel speelt.

Lees verder onder de foto

Speedmobiel in Rijsenhout - Foto: NH/Jouri Bakker

Toch springen de negen nep-wietplanten in de kar nog het meest in het oog. Veel nieuwsgierige voorbijgangers vragen 'voor een vriend' hoeveel wietplanten je eigenlijk legaal thuis mag hebben.

"Geen", is het antwoord dat de NHDA-medewerkers en de agenten steeds geven. "Tot vijf planten wordt gedoogd, maar als de politie die ontdekt, worden ze in beslag genomen."  

Geen toeval

De speedmobiel reist de provincie door om inwoners bewust te maken van de signalen die op de aanwezigheid van een drugslab kunnen wijzen, vertelt Dominique. Dat NHDA, een samenwerkingsverband tussen politie en gemeenten, nu in Rijsenhout is neergestreken is geen toeval.

In februari werd in het dorp namelijk een van de grootste drugslabs van Noord-Holland ontdekt. Er werden tienduizenden liters grondstoffen gevonden waarmee de designerdrug 4-CMC werd gemaakt.

Lees verder onder de video

Exclusieve beelden: rondleiding door opgerold mega-drugslab Rijsenhout - NH Nieuws

Rijsenhouter Pieter van der Vlught woont dichtbij de loods waarin het drugslab was gevestigd. Dat lab werd ontdekt nadat er brand was uitgebroken, waarvan de vlammen door een voorbijganger waren opgemerkt.

Omwonenden vonden het wel opvallend dat er 's nachts af en toe busjes het terrein op- en afreden. Maar omdat er ook legale bedrijven op het erf zitten, hebben ze nooit het vermoeden van illegale activiteiten gehad. En dus nooit alarm geslagen. 

Anijs en aceton

Pieter weet nu wel beter. Dat is namelijk een van de signalen waar hij op moet letten. Ook de geur kent hij nu. "Anijs!", zegt hij nadat hij de geur van het door NHDA ontwikkelde 'parfum' heeft opgesnoven. "Dat heeft u goed geroken", zegt Dominique. "Die geur wordt geassocieerd met xtc-productie." 

De geur die vaak uit cocaïnewasserijen komt is meer te vergelijken met aceton, vertelt ze. "Soms proberen criminelen de geur te verbloemen met wasmiddel."  

Er zijn vorig jaar door heel Nederland zo'n 110 drugslabs ontmanteld, waarvan twaalf in Noord-Holland. Volgens Noord-Holland Drugs Alert is de bewustwordingscampagne in Noord-Holland extra relevant omdat de meldingsbereidheid in Noord-Holland lager is dan in elk van de elf andere provincies. 

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer erkent in haar column van deze week dat dat spannend kan zijn, maar benadrukt dat dat altijd anoniem mogelijk is via Meld Misdaad Anoniem. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]