Ga naar Content

Zwaargewond maar blij dat hij er nog is: Ryan (13) overleefde ongeluk met silo in Ursem

Bij het ongeluk aan de Mijzerdijk in Ursem, waar gisteren een kunstmestsilo in elkaar is gezakt, is de 13-jarige Ryan ernstig gewond geraakt. Dat vertelt zijn vader Ben. "Hij is een middelvinger kwijt en liep een dubbele beenbreuk op. Gelukkig is hij er zelf nuchter onder." 

Foto: Inter Visual Studio / Koen de Boer

Een dag na het ongeluk is de schrik nog altijd groot. Maar is er ook al ruimte voor relativering, zeker bij het slachtoffer. Vader Ben: "'Ik leef nog', zei Ryan." De jongen uit Ursem moet nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven, in afwachting van nog een operatie.

Verschillende hulpdiensten werden gisteren aan het einde van de middag gealarmeerd over het ongeluk aan de Mijzerdijk in Ursem. De 13-jarige Ryan en zijn vader Ben waren op dat moment bezig om een aanhanger te vullen met kunstmest uit de silo. 

'Constructie zakte in elkaar'

"Die silo staat er sinds 2015, en was in goede staat. Bij het uitkloppen op de zijkant, dat we doen om de mest los te krijgen, begon de constructie opeens te trillen en zakte het in elkaar", licht Ben toe. 

Hij vervolgt: "Ik riep nog snel dat we moesten rennen en kon zelf op tijd weg komen, maar m'n oudste zoon niet. Hij raakte met zijn benen bekneld, en liep een dubbele beenbreuk op. Ook is de middelvinger van zijn linkerhand eraf geraakt, waarschijnlijk toen hij iets vast probeerde te pakken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Dronebeelden laten zien hoe de silo's zijn omgevallen - Foto: Inter Visual Studio / Koen de Boer

Nadat de hulpdiensten gearriveerd waren, werd geprobeerd om de silo overeind te tillen, maar vanwege het gewicht lukte dit niet. Daarom werd de inhoud uit de constructie geschept, waarna de 13-jarige jongen bevrijd kon worden. Hij werd met spoed naar het AMC in Amsterdam vervoerd, waar hij geopereerd werd.

De schrik zit er een dag later nog goed in bij het gezin uit Ursem. "We snappen nog niet zo goed hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren." Toch zijn ze er behoorlijk nuchter onder. De 13-jarige Ryan nog het meest, merkt vader Ben. "Het is behoorlijk heftig geweest, maar hij zei: 'ik leef nog'. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee." 

Geen verder onderzoek naar ongeluk

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft aan de redactie bevestigd dat de politie en arbeidsinspectie geen aanvullend onderzoek zullen doen naar het ongeluk aan de Mijzerdijk in Ursem.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]