Ga naar Content

Legendes worden zestig jaar na historische Telstar-promotie in het zonnetje gezet

De nog levende Telstarspelers uit het promotiejaar 1963/64 zijn vrijdagavond geëerd voor hun prestaties. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Groningen liepen zij een ereronde langs het publiek. "Er zitten nog mensen bij die ons hebben zien voetballen, dat is wel leuk", zegt de 85-jarige Ko Bakker.

Legendes worden zestig jaar na historische Telstar-promotie in het zonnetje gezet - NH Sport/Christian Marck

Van de twintigkoppige selectie die in 1964 promoveert naar de eredivisie zijn Jaap Pirovano, Ko Bakker en Paul van Egmond in de gelegenheid om naar de laatste thuiswedstrijd van Telstar dit seizoen te komen. "Je herkent weer mensen die je een lange tijd niet gezien hebt", aldus Jaap Pirovano die 28 wedstrijden heeft gespeeld voor Telstar in het seizoen 1963/64. 

Fusieclub Telstar promoveert direct in het eerste seizoen als eerstedivisieclub. Voor de winterstop is de club slechts een middenmoter, maar daarna begint het te lopen. Vanaf januari kent Telstar een ongeslagen reeks van dertien wedstrijden. Op bezoek bij Fortuna Vlaardingen wordt de promotie veiliggesteld. Jan Allart maakt de enige treffer van de wedstrijd en daarmee is Telstar zeker van plek twee in de eerste divisie.

Tekst gaat verder onder foto.

Jan Allart viert de 1-0 tegen Fortuna Vlaardingen - Foto: Nationaal Archief

"Dat was een gekkenhuis natuurlijk", zegt Ko Bakker over de promotie. "Het was een groot feest." Voor het eerst heeft Velsen een club in de eredivisie. Telstar blijft achtereenvolgens veertien seizoenen op het hoogste niveau actief, tot aan de degradatie in het seizoen 1977/78.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52