Ga naar Content

Opgepakte demonstranten Schiphol weer vrij: 'Konden zich allemaal legitimeren'

Alle klimaatdemonstranten die gisteren achter de security op Schiphol werden opgepakt, zijn weer op vrije voeten. Dat laat een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee (KMar) desgevraagd weten aan NH. 

Klimaatdemonstranten bezetten KLM-lounge - Foto: NH Media

De groep van 21 demonstranten van Extinction Rebellion had gisteren aan het begin van de middag de Schengen-lounge van KLM uitgekozen voor een spontaan protest. Om daar te komen, moesten ze de security passeren, wat alleen mogelijk is als je een boardingpass hebt. Die hadden ze, want de demonstranten hadden tickets gekocht, zo liet een woordvoerder van de actiegroep aan ANP weten.  

Lees ook

Van de 21 demonstranten hadden zich er drie vastgeketend aan de balies in de lounge, waar reizigers die geregeld met KLM vliegen op hun vlucht kunnen wachten. Toen de KMar een opgetrommeld specialistisch team had opgetrommeld om hen los te knippen, besloten ze zichzelf los te maken. Omdat de demonstranten geen gehoor gaven aan de oproep om hun biezen te pakken, pakten marechaussees ze allemaal op.  

Gistermiddag zijn ze vrijgelaten, aldus de woordvoerder van de KMar. Hoewel dat niet nodig is om bij de Schengen-lounge te komen, hadden alle demonstranten een paspoort of een id-kaart bij zich. Ze konden daarom eenvoudig worden geïdentificeerd.  

Identificatie-issues

Dat was na een grootschaliger protest op Schiphol wel anders. Een groot deel van de honderden Extinction Rebellion- en Greenpeace-demonstranten die werden opgepakt nadat zij begin november 2022 het platform op Schiphol-Oost waren binnengedrongen, kon of wilde zich niet identificeren.  

Vanwege de omvang van de groep besloot de KMar ze vrij te laten en later te identificeren aan de hand van foto's en socialmedia-kanalen. Die identificatie ging alleen niet van een leien dakje: meerdere mensen werden onterecht beschuldigd van deelname aan het protest, waarna het OM door het stof ging

Lees ook

Het OM wilde vijf van de demonstranten die destijds het platform binnendrongen vervolgen voor het ontregelen van het vliegverkeer en beschadigen van vliegtuigen. Zij hadden zich vastgeketend aan de landingsgestellen van privévliegtuigen om te voorkomen dat die zouden vertrekken, en daarmee voor schade gezorgd. Uiteindelijk werd vanwege de slordige identificatieprocedure van vervolging afgezien. 

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]