Ga naar Content

Uithoornse lopers rennen estafette met bevrijdingsvuur als eerbetoon aan overleden clubgenoot

De lopers van Atletiek Klub Uithoorn (AKU) die vannacht in estafette met het Bevrijdingsvuur van Wageningen naar Uithoorn rennen, doen dat als eerbetoon aan hun overleden clubgenoot en clubicoon Wil Voorn. De vrouw overleed afgelopen donderdag, nadat ze zoals altijd het ophalen van het bevrijdingsvuur tot in de puntjes had voorbereid.  

De AKU-lopers en -vrijwilligers voor de touringcar op 4 mei 2023 (Wil Voorn uiterst links, op tweede rij van voren) - Foto: AKU

Voorn was al 35 jaar lid van de club, en heeft zich in die tijd op sportief als maatschappelijk vlak zeer verdienstelijk gemaakt. "Ze was een heel bijzondere vrijwilliger", vertelt vice-voorzitter Baukje Verbruggen, "die altijd voor ons klaarstond."   

Zo was ze onder andere hét gezicht van de kantine. "Die heeft ze prachtig ingericht." Verder hielp ze een paar keer per week met het onderhoud van het terrein en droeg ze meer dan een steentje bij tijdens evenementen van de club.  "Een heel lieve, en betrokken vrouw."  

Marathons

Sportief onderscheidde ze zich met haar deelname aan de marathon van New York en de Jungfraumarathon in Zwitserland.  "Ze werd wat ouder, en dus wat langzamer, maar was nog wel een loopmaatje voor mensen van ons Tweede Thuis. Twee jaar geleden ging NH langs bij een training voor die atleten met een beperking, op het AKU-terrein. Voorn was daar toen niet bij aanwezig. 

Lees ook

De afgelopen vijf jaar was ze steeds betrokken bij de organisatie rond het ophalen van het bevrijdingsvuur, schrijft de club in een in memoriam op de website. Vanuit Wageningen, waar in 1945 in Hotel De Wereld de capitulatie van de nazi's werd getekend, wordt het bevrijdingsvuur door estafettelopers naar Nederlandse gemeenten gebracht. 

Ook dit jaar was Voorn weer nauw betrokken bij de organisatie. "Ze had alles perfect geregeld", schrijft de club, "maar helaas zal ze het zelf niet meer meemaken." 

In overleg met haar familie, de gemeente en het AKU-bestuur is besloten de estafetteloop niet af te blazen, maar er een eerbetoon van te maken. 

Laatste half uur

Om ook alle (oud-)leden de kans te geven aan dat eerbetoon deel te nemen, wordt het laatste half uur van de tocht in wandeltempo volbracht. Zij kunnen om 9.30 bij de Boterdijk 91 in De Kwakel (bij Poldersport) aanhaken. "We hopen dat zoveel mogelijk mensen aansluiten", zegt vice-voorzitter Verbruggen. 

De tocht eindigt bij Dorpshuis in De Kwakel, waar eigenlijk een ontbijt voor de lopers en inwoners geserveerd zou worden. Daar is in verband met het overlijden van Voorn een streep door gezet, liet de gemeente eerder deze week weten.  "Ze was ook vrijwilligster in het dorpshuis."  

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]