Ga naar Content

Vuurwerkvoorlichting Gooi succes: "Een vuurwerkbril is stoer"

NAARDEN Honderden kinderen zijn elk jaar slachtoffer van vuurwerk, maar niet in het Gooi. Door een intensieve campagne op driekwart van de basisscholen en het uitdelen van veiligheidsbrillen zijn er nauwelijks jonge gewonden. De regio is nu landelijk een voorbeeld.

De kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Kinderrijk in Naarden zullen de vuurwerk les niet snel vergeten. Brandweerman Ben Derriks laat ze een bloederige foto zien van iemand bij wie vuurwerk in het gezicht is ontploft. Door ze te confronteren met de gruwelijke gevolgen van stunten met vuurwerk hoopt de brandweer het aantal slachtoffers terug te dringen. Derriks: "Het is niet om ze bang te maken, maar ze leren veilig om te gaan met vuurwerk."

De 13-jarige Maurits behoort tot één van de vele jonge stunters. "Ik heb brievenbussen opgeblazen, putten en bloemenpotten. Van alles eigenlijk." Na de les kijkt hij er toch iets anders tegenaan. "Ik wist niet dat het zo gevaarlijk was en dat het me ook nog geld kan kosten." Helemaal geen vuurwerk ziet hij niet zitten, maar hij belooft wel minder te gaan stunten.

Spoedeisende hulp
Uniek aan de Gooise methode is dat de brandweer na de lessen vuurwerkbrillen en afsteeklonten aan alle kinderen uitdeelt. Dat helpt, blijkt uit onderzoek. Bij de vorige jaarwisseling (31 december en 1 januari) gingen er landelijk 178 kinderen onder de 15 jaar naar de spoedeisende hulp het ziekenhuis. In het Gooi waren dat er nul en dat al voor het derde jaar op rij. Derriks: "Het is nu stoer om een vuurwerkbril te dragen."

Het succes van de campagne is niet onopgemerkt gebleven en wordt nu in het hele land gekopieerd. Daar ze zijn ze in het Gooi maar wat trots op.  Het doel is nog niet bereikt. Al was het maar omdat er onder kinderen ouder dan vijftien jaar nog wel 5 vuurwerkslachtoffers vielen. "De cijfers zijn goed, maar we willen naar geen enkel vuurwerkslachtoffer", zegt Derriks.

Foto: Joost Lammers / NH