Ga naar Content
Noord-Holland

Muzikale schatkamer omroep gered dankzij subsidie Rijk en Hilversum

6 december 2016, 16.23 uur · Aangepast 6 december 2016, 16.51 uur
Door: · Foto: ANP/Kippa

HILVERSUM De kelder van van het Muziekcentrum van de Omroep herbergt zo'n 400.000 muziekstukken. Er kan alleen al een paar jaar bijna niemand bij. Door bezuinigingen moest de deur dicht en kon er alleen nog een handvol uitverkorenen terecht. Maar daar komt nu verandering in. De komende jaren wordt de hele muzikale schatkamer gedigitaliseerd.

Het Rijk komt met een eenmalige subsidie van 1,2 miljoen euro over de brug; de gemeente Hilversum trekt een ton per jaar structureel uit en stelt menskracht beschikbaar, zegt wethouder Wimar Jaeger. "Er is letterlijk sprake van redding, want er zijn zelfs plannen geweest om het archief deels te vernietigen." 

De wethouder is ontzettend blij dat het muziekarchief straks op allerlei manieren kan worden gebruikt door toekomstige generaties. "Het is niet uit de mottenballen halen en in een vitrine zetten", benadrukt hij. Hij heeft zich er als gemeentebestuurder heel hard voor gemaakt.

Een heel klein deel van het archief, volgens Jaeger nog geen 3 procent, werd reeds gedigitaliseerd en is al te bekijken op de site muziekschatten.nl.