Ga naar Content
Noord-Holland

Rechtbank vernietigt besluit aanleg fietspad Amsterdamse Waterleidingduinen

6 december 2016, 17.55 uur
Door: · Foto: NH Nieuws - Anti-fietsdemonstratie in Amsterdamse Waterleidingduinen

ZANDVOORT/HAARLEM Een tegenslag voor de voorstanders van het fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen. De rechtbank van Haarlem heeft het besluit van het college van Burgemeester en wethouders van Zandvoort, dat het fietspad mogelijk maakte, vandaag vernietigd. Een zege voor stichting Natuurbelangen die de zaak had aangespannen.  

In 2010 werd besloten tot de aanleg van het omstreden fietspad. Er was echter veel protest tegen de aanleg van vooral wandelaars en verschillende natuurorganisaties. De route van het fietspad is na veel geprocedeer over en weer meerdere malen aangepast de afgelopen jaren. Maar de rechtbank in Haarlem vond de argumenten van de provincie en de gemeente Zandvoort voor de aanleg van het fietspad niet doorslaggevend.

Geen groot openbaar belang
"De provincie en gemeente stelden in de rechtszaal dat het aan te leggen fietspad een dwingende reden van groot openbaar belang heeft", vertelt de advocaat van stichting Natuurbelangen, Marieke van Eik tegen NH. "Maar de rechtbank vindt een recreatieve verbinding, wat het fietspad is, geen dwingende reden."

Zandhagedis
Wat er nu verder gaat gebeuren met de plannen voor het fietspad is nog onduidelijk. "Dat is de vraag. Er is heel veel geld in gestoken door de provincie en gemeente. Ze kunnen nu een nieuw besluit nemen, opnieuw kijken naar de route van het fietspad, of in hoger beroep gaan. Maar dat laatste ligt niet voor de hand", aldus Van Eik. "De uitspraak is zo geformuleerd dat dat heel moeilijk wordt. Ze hadden bijvoorbeeld een ontheffing voor het doden van de zandhagedis moeten aanvragen. Dat hebben de gemeente en provincie niet gedaan en daar is de zaak ook voornamelijk op gewonnen."

Foto: NH Nieuws - Anti-fietsdemonstratie in Amsterdamse Waterleidingduinen