Ga naar Content

Inwoners van vier gemeentes slachtoffer van mogelijk datalek: "Dit is een nachtmerrie"

EDAM-VOLENDAM Nadat gisteren Edam-Volendam waarschuwde voor een mogelijk datalek, trekken vandaag ook de gemeentes Medemblik, Laren en Blaricum aan de bel. Het lek is ontstaan nadat er een laptop gestolen is waar mogelijk gevoelige informatie op zou staan.

Een bedrijf dat voor de gemeente de WOZ-waarde hielp bepalen zou via een laptop met een grote server in contact hebben gestaan waar alle persoonsgegevens van bewoners van de vier gemeentes op staan. Die laptop werd van de week gestolen. Het is nog onzeker of er überhaupt informatie op de laptop gekopieerd is, maar de gemeentes nemen het zekere voor het onzekere en waarschuwen nu al alle bewoners.

Nachtmerrie
"Het is een nachtmerrie", verzucht Leendert Klein van gemeente Edam-Volendam. "We dachten dat het veilig was, maar we hebben geen invloed op hoe derden met de informatie omgaan." Veel Volendammers zijn boos op de gemeente, omdat ze vinden dat er slordig met hun privégegevens wordt omgesprongen.

Lees ook: Gegevens duizenden inwoners Edam-Volendam mogelijk op straat

De gelekte gegevens bestaan uit namen, adressen, geboortedata en burgerservicenummers van alle huurders en huiseigenaren van de gemeentes. Er wordt benadrukt dat er geen bankgegevens op straat liggen. Toch waarschuwt privacy-expert Brenno de Winter dat criminelen met de informatie mensen behoorlijk in de problemen kunnen brengen. "Je zou een opslagbox kunnen huren en er een wietplantage in zetten. Als dat ondekt wordt, is dat op jou terug te herleiden en ben je daar verantwoordelijk voor."

Er loopt een onderzoek hoeveel gegevens er nu precies op straat liggen. Zolang dat loopt is er het advies om financiële transacties goed in de gaten te houden en misbruik te onmiddellijk te melden, adviseert de gemeente.

Foto: NH