Ga naar Content
Noord-Holland

Grote zorgen om Albert Heijn-pannen na dode huisdieren

25 januari 2017, 11.45 uur · Aangepast 23 februari 2017, 17.10 uur
Door: · Foto: Albert Heijn/Shutterstock

ZAANDAM Er heerst grote onrust onder vogeleigenaren vanwege geruchten dat de antiaanbaklaag van pannen van de Albert Heijn-spaaractie schadelijk is.

Verschillende vogels zouden kort na het bakken met de pannen zijn gestorven, zo wordt geschreven in Facebookberichten gericht aan de supermarkt. Ook klagen gebruikers over brandende ogen. Ze denken dat de teflonlaag in de pannen de boosdoener is, omdat daar een schadelijke stof in zou zitten die sinds enige tijd verboden is. 

Lees ook: Damp van gourmetstel levensgevaarlijk voor parkieten

Albert Heijn heeft in een reactie aangegeven onderzoek te doen naar het nieuws. De grootgrutter verzekert dat er geen schadelijke stoffen in de pannen zitten. "We vinden het belangrijk te laten weten dat de pannen bij normaal gebruik absoluut veilig zijn voor mens en dier. Wel weten we dat vogels extra gevoelig zijn voor dampen die vrij kunnen komen bij de bereiding van eten. Samen met de leverancier onderzoeken we wat er in hun specifieke geval aan de hand zou kunnen zijn geweest. De stof PFOA zit niet in onze pannen, dit maakte de teflonpannen vroeger schadelijk."

'Uitvoerig getest'
Ook de Villery & Boch Group, die de pannen levert, heeft een verklaring uitgegeven: "Alle pannen uit deze spaaractie zijn voorafgaand aan de productie uitvoerig getest en voldoen geheel aan de geldende wet- en regelgeving. Drie van de negen pannen (koekenpan 28 cm, koekenpan 24 cm en de wokpan) zijn voorzien van een Teflon™-coating, hetgeen bij normaal gebruik geen enkel gevaar oplevert voor de gezondheid van mens en dier. De pannen uit de spaaractie van Albert Heijn zijn van de verwachte kwaliteit en veilige samenstelling."

Lees ook: Kritiek op nieuwste spaaractie Albert Heijn rijst de pan uit

Het is niet de eerste keer dat de Albert Heijn-pannen voor kritiek zorgen. Wie één van de negen wil bemachtigen moet namelijk 60 zegeltjes sparen. Omdat je bij iedere tien euro boodschappen één zegel krijgt, moet je dus eerst voor 600 euro boodschappen doen.