Ga naar Content
Noord-Holland

"Meerdere oplossingen voor woonverbod manegehoudster Egmond"

13 februari 2017, 23.12 uur · Aangepast 15 februari 2017, 17.01 uur
Door: · Foto: NH

EGMOND-BINNEN Er zijn meerdere oplossingen voor handen om het voor manegehoudster Ingrid Schouw uit Egmond-Binnen mogelijk te maken om boven haar bedrijf te blijven wonen. Partijen Gemeentebelangen BES en VVD hebben een voorstel om het woonprobleem van Schouw op te lossen ingediend bij de gemeente.

Ingrid Schouw woont al ruim tien jaar boven haar manege De Duinrand in Egmond-Binnen. In 2014 kreeg ze van de gemeente Bergen te horen dat ze niet langer in de bedrijfswoning mocht wonen omdat er geen woonbestemming op het pand zit.

Schouw verzet zich al bijna drie jaar tegen dat besluit. De paarden kunnen 's nachts niet zonder toezicht en er wordt volgens haar al bijna dertig jaar gewoond. Ze vocht de beslissing aan tot en met de Raad van State. Die stelde eind januari dat de gemeente gelijk heeft. Op last van een dwangsom van 75.000 euro moet ze per 9 maart haar woning verlaten.

Lees ook: Woonverbod manege Egmond-Binnen terecht: “Zwaar teleurstellend”

Hulpverzoeken aan onder meer koning Willem-Alexander, de commissaris van de Koning en de burgemeester mochten niet baten. De laatste hoop voor een oplossing voor haar illegale woonsituatie ligt bij de Bergense gemeenteraad.

Twee partijen komen vandaag met hun reddingsplan voor Ingrid Schouw naar buiten. Gemeentebelangen BES en de VVD hebben meerdere oplossingen uitgezocht. Zij denken onder andere aan een Persoonsgebonden Gedoogverklaring, die ophoudt zodra zij stopt met haar bedrijf.

Daarnaast kan er ook een 'omgevingsvergunning' worden verleend. Hierdoor mag worden afgeweken van het oorspronkelijke bestemmingsplan voor een periode van maximaal 10 jaar. Een andere optie is een totale herziening van het bestemmingsplan. Als dat gebeurt dan kan de 'woning' boven de manege wel gebruikt worden als inschrijfadres.

Lees ook: Vrouw mag na tien jaar niet meer boven manege wonen

Naast het bieden van oplossingen verbazen beide partijen zich over de ontstane situatie. Onduidelijk is volgens hen wie er last heeft van het feit dat Schouw staat ingeschreven op het adres van De Duinrand. Ook zijn ze niet te spreken over de opgelegde dwangsom. Die brengt Schouw persoonlijk en het voortbestaan van haar bedrijf in de problemen.

Het initiatiefvoorstel met mogelijke oplossingen is eind vorige week aan de college van B&W en overige raadsleden gestuurd. Gemeentebelangen en VVD hopen dat er begin maart een positief besluit kan worden genomen. Beiden partijen benadrukken dat in dat besluit de 24/7 veiligheid van de paarden moet worden meegenomen. 

Lees ook: Manegehoudster die na jaren niet meer boven paardenpension mag wonen, start petitie

Tot die tijd zijn het spannende dagen voor Ingrid Schouw. Een petitie die zij begin deze maand startte heeft inmiddels al ruim 1500 steunbetuigingen gekregen.