Ga naar Content
Noord-Holland

Westfries Museum wil 17e-eeuws wrak naar Hoorn halen

25 maart 2017, 15.30 uur · Aangepast 25 maart 2017, 15.54 uur
Door: · Foto: Poole Museum

HOORN "Een hartstikke mooie ontdekking." Zo omschrijft directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum de conclusie van Britse wetenschappers dat een deel van het Hoornse maritieme erfgoed verstopt ligt onder een zandbank voor de kust bij de Engelse havenstad Poole.

Britse onderzoekers hebben na jarenlang onderzoek geconcludeerd dat een gevonden scheepswrak inderdaad De Faam is, schrijft het Noordhollands Dagblad. De Faam, of zoals de Engelsen zeggen 'The Fame', is een bijzonder schip dat deel uitmaakt van de rijke maritieme geschiedenis van Hoorn. Het gewapende schip was in zeventiende eeuw vanuit Hoorn onderweg naar het Caribisch gebied toen het in maart 1631 verging voor de kust. 

Tentoonstelling
Het wrak kwam in 1990 tevoorschijn toen de zandbank bij Poole werd gebaggerd. Sindsdien is uitvoerig onderzoek gedaan naar de herkomst. Nu, bijna 400 jaar nadat De Faam is vergaan, is de identiteit vastgesteld. Het hart van museumdirecteur Geerdink maakte een sprongetje toen hij van deze ontdekking hoorde. 

The ship is thought to have been a Dutch merchant vessel which foundered in a storm https://t.co/Ycxydt8GeC

— BBC Dorset (@BBCDorset) 23 maart 2017

Lees ook: In beeld: VOC-schip De Halve Maen op weg naar Hoorn

Geerdink vertelt in een reactie aan NH dat hij de collega's van het Poole Museum waar de restanten nu liggen, meteen heeft gemaild. Hij heeft hen een samenwerking voorgesteld. "Wij kunnen meer informatie aanleveren over het schip en personen en we kunnen meer context bieden. En wij hopen weer dat we de spullen een keer in bruikleen krijgen om er een mooie tentoonstelling van te maken in ons museum."

Grandeur
Waar hij zich misschien wel het meest op verheugt, is om de kop van het roer, een houtsnijwerk, te laten zien aan het publiek. Het mannenhoofd is inmiddels gerestaureerd. Geerdink: "Die kop is echt prachtig. Het is alsof -ie nooit op de bodem van de zee heeft gelegen. Hij geeft een mooi inkijkje van de grandeur van de schepen van toen. Je hebt weinig fantasie nodig om te beseffen dat ze hun best deden om de schepen er indrukwekkend uit te laten zien."