Ga naar Content
Noord-Holland

Hilversumse oorlogskinderen herdenken Drentse boeren met speciale boom

13 april 2017, 09.15 uur · Aangepast 13 april 2017, 10.19 uur
Door: · Foto:

HILVERSUM Dirk van Reenen uit Hilversum verzamelde al tientallen verhalen van kinderen uit de hongerwinter van 1944/1945. Samen met plaatsgenoot Alphons Mol plantte hij nu ook een herdenkingsboom voor de boeren die hen opvingen.

Dirk was 9 jaar oud in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog. In het westen van Nederland was toen aan alles gebrek. Uit pure wanhoop stuurde hun vader Dirk en zijn jongere broertje mee met een vrachtwagen vol uitgehongerde kinderen.

Overleven
"Met onbekende bestemming", vertelt Dirk in NH Reportage over die tocht. "Maar zo waren er twee monden minder in ons gezin van acht te voeden en hadden we allemaal meer kans om de winter te overleven. Van Ruinen hadden we nog nooit gehoord."

Dirk werd ondergebracht bij de familie Flinkert in Ruinen. Zijn broertje kwam een boerderij verderop terecht en Alphons Mol werd opgevangen bij een boerenfamilie uit het dorp. Aangesterkt door de boterhammen met spek werden ze na vier maanden weer naar Hilversum gebracht.

Video #163496

Trouwdag
In die vier maanden ontstond er een band voor het leven met hun pleegouders. "Het waren echte keuterboeren die zelf ook niet veel hadden, maar iedereen die langs kwam kreeg iets te eten," vertelt Alphons. Hij wordt nog emotioneel als hij eraan terugdenkt hoe zijn pleegouders helemaal uit Drenthe op zijn trouwdag verschenen.

Lees ook: Hilversummer verzamelt verhalen over oorlog: 'Boeren redden me van hongerdood'

Pas bij thuiskomst ontmoetten Dirk en Alphons elkaar. Dirk wist de weg niet en de iets oudere Alphons hielp de broertjes thuiskomen. Door de oproep van Dirk voor verhalen uit de hongerwinter spreken ze elkaar nu na 72 jaar opnieuw.