Ga naar Content

Test: Het snelfietspad tussen Zaandam en Amsterdam

ZAANDAM Het snelfietspad tussen Amsterdam en Zaandam is officieel pas eind april af, maar het wordt al maanden gebruikt. Tijd voor NH om het pad eens te testen.

Om de verbinding tussen Amsterdam en Zaandam nog beter te maken is er een nieuw fietspad aangelegd. NH Nieuws-verslaggevers Marjorie en Mischa fietsten van het centrum van Zaandam naar de NDSM-pont en spraken met voorbijgangers. 

"Het is een goed fietspad", laat een oudere man op een racefiets weten. "Ik fiets hem dagelijks vanuit Amsterdam-Noord." Wat opvalt is het spekgladde wegdek. Het pad zal ook bij skaters in de smaak vallen. Even verderop laat een man zijn hond uit. Hij is minder tevreden over de weg. "Mijn vriendin durft er 's avonds niet overheen te fietsen omdat het er zo verlaten is", vertelt hij. 

Sneller
De weg is zeker vijf minuten sneller dan het oude fietspad, dat aan de andere kant van de A8 ligt. Een kleine winst voor woon-werkverkeer dus. Toeristen komen bedrogen uit bij het fietspad, concludeert een voorbijganger. "Er staan geen borden voor de Zaanse schans of het Czaar Peterhuisje." Gezellige bankjes om wat te lunchen zijn er ook niet.

Eenmaal aangekomen bij de oude NDSM-werf verdwijnt het fietspad en moet je goed de weg naar de pont kennen om niet hopeloos te verdwalen tussen alle bouwstellages die er staan. De weg vragen heeft geen zin op het bouwterrein, want de bouwvakkers kennen de weg hier ook niet. Na even zoeken vinden we een paar gele omleidingsborden die ons naar de pont dirigeren. En daar kunnen we mooi een half uur uitrusten van de fietstocht, terwijl we staan te wachten op de volgende pont.

Foto: NH/Mischa Korzec