Ga naar Content

Knutselclub Enkhuizen bestaat 70 jaar

ENKHUIZEN Knutselclub Jeugdbelangen bestaat 70 jaar en het is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de stad. Bijna iedereen kent het wel, of heeft er zelf op gezeten.

Het is een hele prestatie van de club, om in een tijd van computers, tablets en smartphones, te overleven. Volgens Sandra Mullens van Jeugdbelangen, komt dat omdat er nog steeds veel kinderen zijn die het leuk vinden om iets met hun handen te doen.

"Ze leren hier echt iets te maken. En het is wat uitdagender dan wat ze op school doen. Je moet ze eens zien als ze met een knutselwerkje naar huis gaan. Dan zijn ze apetrots. "

Arme kinderen
In 1947 werd de club opgericht door een aantal heren, speciaal voor de arme kinderen zodat ze een keer in de week iets te doen hadden. "Er zijn nog steeds kinderen die niet zo van sport houden, of die thuis dit niet aangeboden krijgen. Daarvoor zijn wij er."

Op de donderdagmiddaggroep zit ook een jongetje genaamd Malcolm. Hij komt uit Zimbabwe en woont sinds een jaar in Nederland. "Mijn moeder heeft mij hiernaartoe gebracht en ik vind het gewoon heel leuk", vertelt hij met een licht accent. 

"We leren hier recycelen en het is heel gezellig. Hier kan ik gewoon helemaal mezelf zijn", vertelt een meisje. 

Oud-lid Marie Appel-kruk was in de jaren '50 lid en maakt toen een kleedje met daarop de afbeelding van een schoenmaker. "Ik kon het al die jaren gewoon niet weg doen."

Herinneringen
Ze koestert warme herinneringen aan de knutselclub. "Het was leuk en gezellig. In die tijd deden de jongens nog aan figuurzagen en de meisjes deden handwerkjes."

Op 20 mei viert Jeugdbelangen nog een klein feestje en na de zomer gaan ze weer verder. Mullens: "We zijn nog van plan 100 te worden."

Foto: NH/Marieke Pijlman