Ga naar Content
Noord-Holland

Zo voorkom je dat er kilo's duivenpoep op je balkon terechtkomen

19 april 2017, 17.06 uur · Aangepast 19 april 2017, 17.40 uur
Door: · Foto: Shutterstock / Jeroen Knol / beeldbewerking NH Nieuws

AMSTERDAM Terwijl sommige mensen niets liever doen dan duiven voeren, zien de meeste ze het liefst aan het spit. Ze poepen namelijk je hele huis en tuin onder en vermenigvuldigen zich als konijnen. En dan hebben we het nog niet gehad over het eindeloze gekoer. Wat te doen als je last hebt van deze stadsvogels? Een paar tips op een rij.

Een duif poept per jaar zo'n veertien (!) kilo aan uitwerpselen en dat gebeurt zowel in slapende als wakkere toestand. Behalve dat duivenpoep ontzettend vies is, tast het ook nog eens verf en steensoorten aan. En vergeet alle bacteriën niet die een duif verspreid: veel duiven zijn onder andere dragers van de bacterie Chlamydia psittaci, die de ziekte Ornithosis veroorzaakt.

Lees ook: Straat bedolven onder duivenpoep: "We laten het niet zomaar over ons heenkomen"

Om het nog wat erger te maken: er zit geen rem op de voortplanting. De gemiddelde duif krijgt zo'n vijf keer per jaar twee jongen, sommige beesten zelfs meer. Ze kunnen zelfs alarminstallaties verstoren. Zaak dus om duiven te weren. 

Niet doen
Wat je in ieder geval niet moet doen, is proberen om de duiven te verjagen. Dit gaat je namelijk nooit lukken, valt te lezen op de website van Duke Faunabeheer, dat gespecialiseerd is in het bestrijden van overlastgevende dieren. Zodra de hinder voor een duif voorbij is, komt hij gewoon weer terug en gaat verder waar hij gebleven was. 

Maar wat dan wel?

1. Voedsel weghalen
De belangrijkste manier om minder duiven te trekken, is het verwijderen van voedsel. Duiven komen namelijk alleen naar plekken waar eten te halen is. Gemeenten kunnen hun Algemene Plaatselijke Verordenig zo aanpassen dat het voeren van vogels in de openbare ruimte verboden wordt. 

2. Pennen en netten plaatsen
Een maatregel die veel mensen nemen is het aanbregen van pennen en netten. Volgens Duke Faunabeheer werkt dit maar even, omdat een duif een koppig dier is en zich niet zomaar laat wegjagen van zijn favoriete plekje. Uitstekende pennen op een vensterbank of netten voor een balkon zullen hem er niet van weerhouden om op een nabijgelegen randje te gaan zitten. Je verschuift dus het probleem.

3. Vangen
Het vangen van duiven is een betere oplossing, maar werkt alleen als het structureel wordt gedaan. Een duif plant zich razendsnel voort. Op plekken waar veel dieren zich verzamelen, worden zogenoemde schietnetten gebruikt, maar kooien werken ook. 

4. Beleid
Zorg dat je op de hoogte bent van het duivenbeleid van de gemeente waarin je woont. Zo voorkom je een hoop vragen, discussies en vergaderingen.