Ga naar Content
Noord-Holland

Politie houdt drone-athon: laatste waarschuwing voor 45 dronepiloten

19 april 2017, 20.40 uur · Aangepast 19 april 2017, 22.28 uur
Door: · Foto: Shutterstock

NOORD-HOLLAND Zo'n veertig agenten hebben vandaag op het politiebureau in Schagen honderden dronevideo's bekeken die de afgelopen tijd online zijn gezet. Doel was het signaleren van overtredingen, om vervolgens op visite te gaan bij de dronepiloten.

De drone-athon, zoals de actie wordt genoemd, is een initiatief van de politie, het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee. Van video's waarin de politie overtredingen heeft gesignaleerd, wordt onder meer via YouTube-accounts en e-mailadressen geprobeerd de maker te achterhalen. 

Lees ook: Prachtige beelden: met een drone over de bollenvelden

In totaal zal de politie 45 dronebestuurders proberen te benaderen om ze waarschuwen, laat een woordvoerder aan NH Nieuws weten. Sommige overtredingen waren zo ernstig dat het Openbaar Ministerie gaat bekijken of de bestuurders strafvervolging mogelijk is. Als dat zo is, kunnen zij mogelijk een boete tegemoet zien. "Dat gaat om vijf gevallen, bijvoorbeeld omdat ze 's nachts hebben gevlogen of in de buurt van Schiphol."

Lees ook: Opnieuw drone vlakbij vliegtuig: "Vliegveiligheid in gevaar"

Wie een drone heeft mag daarmee bijvoorbeeld niet boven mensenmassa's vliegen en mag die niet gebruiken in de buurt van luchthavens. Ook moet je je drone altijd in het zicht houden en mag je er niet mee vliegen als het donker is. "Veel particulieren zijn zich niet bewust van deze regels en de daarbij behorende gevaren en risico's", schrijft de politie.  

Lees ook: Broedende nijlgans ziet drone als gevaarlijke indringer...en valt 'm aan

De dronebestuurders die vandaag zijn gewaarschuwd, kunnen bij de eerstvolgende overtreding een boete tegemoet zien. Het is lastig om ze op heterdaad te betrappen, erkent de politie. "Als de politie een melding krijgt van een dronevlieger in overtreding is de drone vaak al 'gevlogen' voordat de agenten ter plaatse zijn."