Ga naar Content
Noord-Holland

Met het openbaar vervoer op Koningsdag? Dit moet je weten

21 april 2017, 17.12 uur · Aangepast 26 april 2017, 13.11 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Koningsdag betekent niet alleen koopjes, bier en gezelligheid, maar ook een aangepaste dienstregeling. Zo zet de NS op sommige trajecten extra en langere treinen in en worden trams en bussen omgeleid. Een overzicht.

Internationaal treinverkeer
De internationale treinen die normaal gesproken vertrekken van en arriveren op Amsterdam Centraal, doen dat op Koningsdag niet. Afhankelijk van de bestemming rijden deze treinen tot en vanaf Schiphol, Utrecht Centraal of Amersfoort. Reken op een half uur extra reistijd in verband met de drukte. Kijk voor meer informatie op nsinternational.nl.

Treinen van en naar Schiphol
Mensen die met de trein naar luchthaven Schiphol reizen, moeten rekening houden met een half uur extra reistijd. Moet je een vlucht halen, vermijd station Amsterdam Centraal dan. 

Gesloten stations
Stations Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn op deze dag gesloten in verband met de drukte en de festivals. Station Amsterdam RAI is gesloten voor trein en metro, reizen kan via station Amsterdam Zuid. Op last van de politie is station Amsterdam Sciencepark gesloten, reizen kan via station Amsterdam Amstel. 

Lees ook: Meer treinen, dichte stations en géén alcohol: NS neemt maatregelen rond Koningsdag

NS raadt reizigers aan hun reis vooraf te plannen met de NS Reisplanner. Reis je met een ov-chipkaart, dan doe je er goed aan die al voor Koningsdag op te laden, zodat je niet in een lange rij bij een kaartautomaat hoeft te staan. 

GVB
De metro's in Amsterdam blijven op alle trajecten rijden, zij het met een zaterdagdienstregeling. De trams hebben meer last van de drukte. Omdat er op sommige plekken in Amsterdam geen doorkomen aan is, rijden slechts drie tramlijnen de hele dag, eveneens zoals op zaterdagen. Sommige trams rijden een aangepaste route, andere rijden helemaal niet en weer andere worden samengevoegd.

Op de website van het GVB lees je er alles over. Ook de bussen van de vervoerder rijden als op een zaterdag en worden veelal omgeleid. De pontjes over het IJ zullen zo vaak mogelijk met zoveel mogelijk passagiers overvaren. 

Connexxion
Bussen van Connexxion die van en naar Amsterdam rijden, volgen eveneens een aangepaste route. Ook hier geldt: check je reis vooraf via de reisplanner.

Of het weer zich op Koningsdag ook van zijn beste kant laat zien, blijft nog even spannend. 

Stuur jouw foto!
Trotseer jij vanavond en/of morgen de kou en de regen om Koningsdag te vieren? Stuur je foto’s of video’s naar [email protected] of twitter ze met de hashtag #NHKoningsdag