Ga naar Content
Noord-Holland

Ruim dertig sollicitatiebrieven voor burgemeesterschap Zaanstad

1 mei 2017, 19.15 uur
Door: · Foto: Shutterstock/Gemeente Zaanstad

ZAANSTAD De gemeente Zaanstad heeft 33 sollicitatiebrieven ontvangen van mensen die de nieuwe burgemeester van de gemeente willen worden.

Dat heeft Commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes vandaag aan de gemeenteraad laten weten. Onder de belangstellenden zijn 25 mannen en 8 vrouwen.  

Lees ook: Waarzegster: vrouwelijke burgemeester voor Zaanstad en ellende Westfrisiaweg duurt voort

Van de sollicitanten hebben er 22 geen functie in het openbaar bestuur op hun cv staan. De PvdA is de populairste partij onder de gegadigden: zeven van hen beschouwen zichzelf als sociaal-democraat. Achttien sollicitanten zijn geen lid van een partij of hebben hun voorkeur niet genoemd.

Lees ook: Nieuwe burgemeester Zaanstad komt later

Hoewel de toenmalige burgemeester Geke Faber al in het voorjaar van 2016 had aangekondigd dat ze haar functie per 1 oktober van dat jaar zou neerleggen, bleek het onhaalbaar om voor die tijd een nieuwe burgemeester te vinden. 

Lees ook: Ruud Vreeman waarnemend burgemeester Zaanstad

In september 2016 liet minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat weten dat de benoemingsprocedure was stilgelegd. Dat gebeurde op verzoek van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, omdat enkele geselecteerde sollicitanten hun kandidatuur plotseling hadden ingetrokken. 

Vreeman
De huidige interim-burgemeester Ruud Vreeman, die op 1 december het stokje van Geke Faber overnam, heeft niet gesolliciteerd. Naar verwachting wordt de nieuwe drager van de ambtsketen in september van dit jaar benoemd.