Ga naar Content

VIDEO: 'Gewapende' tiener in camouflagepak jaagt Zaandammers stuipen op het lijf

ZAANDAM Een 14-jarige jongen is aan het begin van de middag onder schot gehouden door de politie, omdat hij in camouflagekleding en met een bivakmuts op door de Zaandamse wijk Westerwating liep. Daarnaast had hij meerdere wapens bij zich.

Een geschrokken buurtbewoner zag de jongen lopen en alarmeerde de politie. Die nam geen enkel risico en ging, met extra veiligheidsvesten om, met veel politiewagens richting de melding. 

Lees ook: Jongeren met nepwapens worden streng toegesproken door de politie

"Toen we bij het Letterhout kwamen, zag de man ons en liep weg", aldus de politie."Hierop hebben wij onze vuurwapens op de man gericht. Collega's besloten niet te schieten, omdat hij net op tijd het bevel om te blijven staan opvolgde." 

Speelgoedwapens
Op beelden is te zien dat de jongen vervolgens onder schot wordt gehouden en langzaam in het gras gaat liggen. De politie heeft hem aangehouden en geboeid. De 'vuurwapens' blijken meerdere speelgoedwapens te zijn. Deze zijn in beslag genomen.

Buurtbewoner Mauro Wolters zag het allemaal met eigen ogen gebeuren. Hij zat buiten toen hij ineens 'handen omhoog!' hoorde. Mauro dacht meteen aan een schietpartij, ook omdat crimineel Lucas Boom in dezelfde wijk werd geliquideerd twee jaar geleden. 

Lees ook: Slachtoffer liquidatie Zaandam is Lucas Boom

"Ik keek op en zag een man in camouflagepak van de vuilnisbelt af rennen", vertelt hij. "De politie ging er achteraan." Nadat agenten de jongen opnieuw hadden verzocht zijn handen omhoog te doen, wist hij dat hij erbij was. Een paar tellen later lag hij op de grond en was hij overmeesterd. 

Mauro is erg geschrokken, vertelt hij. Het is volgens hem nooit eerder gebeurd dat jongeren dit soort 'spelletjes' speelden in de buurt. "Het is het gesprek van de dag in de buurtwhatsapp."

Lees ook: Man met Kalasjnikov verstopt zich voor politie in loods

De politie doet in hun bericht daarom nog een dringende oproep: "Op straat lopen met speelgoedwapens is, zeker in deze tijd, een ongelooflijk stomme actie. Wij nemen geen enkel risico. Deze jongeman heeft enorm veel geluk gehad."

Kijk hier de reactie van ooggetuige Tom Wolters: 

Video #165490