Ga naar Content

IKEA Amsterdam Zuidoost ontruimd

Klik op de afbeelding om meerdere foto's te zien

AMSTERDAM De IKEA in Amsterdam-Zuidoost en de winkels aan de Arenaboulevard (waaronder de Mediamarkt, Perry Sport, Decathlon, Pathé Arena en winkels in Villa Arena) zijn donderdagochtend door de politie ontruimd wegens een dreiging en blijven nog de gehele dag dicht.
In verband met deze dreiging zijn aan het eind van de middag in opdracht van het Openbaar Ministerie op verschillende locaties aanhoudingen verricht. Er zullen vanavond ook huiszoekingen worden gedaan. Hoeveel personen aangehouden zijn en waar de politie de aanhoudingen heeft verricht, wilde de politie nog niet zeggen.
Explosieven
De reden van de ontruiming is een serieus te nemen dreiging met explosieven, die vanochtend bij de politie is binnengekomen. De directies van de betrokken winkels zijn meteen daarna geïnformeerd. De politie houdt nu toezicht op de betreffende locaties en heeft alle toegangswegen en parkeergarages afgesloten. Een opsporingsonderzoek is in volle gang, er is een groot rechercheteam opgezet.

Ook enkele kantoren in het gebied zijn de hele dag ontruimd geweest. Medewerkers en bezoekers stonden buiten op straat en hoopten op informatie van de politie, maar zij kregen bitter weinig te horen. Gekgenoeg waren niet alle kantoren afgesloten en kan het verkeer vrij ongehinderd doorgaan. In het belang van het onderzoek wil de politie daarover geen mededelingen geven.
Personeel terug
Het personeel van de ontruimde IKEA mocht rond 15.30 uur in kleine groepjes het gebouw weer in. De medewerkers konden onder politiebegeleiding hun persoonlijke spullen ophalen en mochten daarna hun auto uit de parkeergarage onder de winkel ophalen. 
Ook bij de ontruimde Mediamarkt mocht het personeel onder politiebegeleiding in groepjes van vijf personen de winkel in om persoonlijke bezittingen op te halen.
Ontruiming
Volgens een woordvoerster van IKEA zijn de bedreigingen niet specifiek op de winkelketen gericht. De IKEA werd rond 9.00 uur op de hoogte gesteld van de bedreigingen, zo vertelde een woordvoerster. De ontruiming van de zaak is rustig verlopen, mede omdat klanten op het tijdstip van de ontruiming alleen bij de winkel terechtkonden om te ontbijten. Personeel reageerde in eerste instantie gelaten. Veel werknemers dachten dat sprake was van een oefening. De tweehonderd personeelsleden werden opgevangen in het magazijn van de winkel een eind verderop.
De politie houdt het naburige station Bijlmer ArenA eveneens scherp in de gaten, zo vertelde burgemeester Job Cohen. De mogelijk aanwezige explosieven kunnen gevaar betekenen voor grote groepen mensen. Er is nog geen zicht op wanneer het onderzoek afgerond zal zijn en de winkels weer open kunnen. Burgemeester Job Cohen heeft om 13.45 uur op het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht een toelichting op de situatie gegeven, maar daar is geen nieuws uit voortgekomen.
Het concert van The Killers vanavond in de Heineken Music Hall aan de Arenaboulevard, waar zo'n 5.000 mensen werden verwacht, is afgelast. Ook de bioscoop blijft dicht. Concertpromotor Mojo Concerts heeft al een vervangende datum geregeld: vrijdag 29 mei. Voor ingang van de Music Hall stonden de hele middag al fans te wachten tot de zaal open zou gaan. Die zijn inmiddels door medewerkers geïnformeerd dat het optreden niet doorgaat. De band heeft de hele middag in de zaal doorgebracht, wilde ook optreden, maar de politie geeft het gebied niet vrij.
Eerdere dreigingen
Het is niet de eerste keer dat een winkel van IKEA te maken krijgt met bedreigingen. In december 2002 kwamen er bij alle tien filialen van het Zweedse meubelconcern bommeldingen binnen en werden er explosieven en verdachte pakketjes gevonden.
Na uitvoerig onderzoek bleken de verdachte pakketjes toen geen explosieven te bevatten. Na zes weken hield de politie toen twee Poolse afpersers aan. December 2002: Geen explosieven aangetroffen in Ikea-filialen IKEA Amsterdam gesloten