Ga naar Content

OPA opnieuw grootste partij van Alkmaar; BAS van 1 naar 4 zetels

Na een spannende verkiezingsuitslagenavond is de voorlopige zetelverdeling in Alkmaar bekend: Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) is met vijf zetels opnieuw de grootste partij in de raad. Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS) gaat van één naar vier zetels

Fractievoorzitter van OPA Victor Kloos - Foto: Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA)

Rectificatie:

Later op de dag maakte gemeente Alkmaar bekend dat niet OPA, maar D66 in de voorlopige verkiezingsuitslag de grootste partij van Alkmaar is. "Het verschil is veroorzaakt door een tikfout bij de invoer van de telefonisch doorgegeven sneltelling van een van de stembureaus", aldus gemeente Alkmaar.

Op de vraag of OPA een wethouder zal leveren voor de nieuwe coalitie, reageert fractievoorzitter Victor Kloos aan het einde van de uitslagenavond: "Ik ben een positief mens, de Onafhankelijke Partij Alkmaar wil graag deelnemen aan het college van B&W."

Hij vervolgt: "We gaan deze uitslag rustig op ons laten inwerken, waarna de vervolgstappen zullen worden gezet." De politicus gaat 'het initiatief nemen, uiteraard met andere partijen'.

Aan NH Nieuws vertelt Kloos dat het 'best nog even spannend was, gezien de concurrentie'. "Maar het is gelukt en daar zijn we blij mee."

Droomcoalitie

Echt grote partijen, zoals voorheen het geval was, zijn er niet meer. "Dat komt natuurlijk doordat er nu meer partijen in de raad zijn gekomen", aldus Kloos. "Hierdoor wordt het wat moeilijker een coalitie in elkaar te timmeren. Maar je moet ook weer niet te moeilijk doen in het leven; als je ervoor openstaat om met elkaar te praten kom je op gemeentelijk niveau een heel eind."

Een droomcoalitie heeft Kloos 'eerlijkheidshalve nog niet'. "Wij mogen initiatief nemen en doen doen wij op voorzichtige wijze. Komende week komen wij met een procesvoorstel. Maar iedereen moet de uitslag op zich in laten werken en daar geven wij hen uiteraard de gelegenheid toe."

Voorlopige verdeling

Dit artikel is gebaseerd op een voorlopige zetelverdeling, het kan nog veranderen doordat de restzetels moeten worden verdeeld. Morgenmiddag is de definitieve zetelverdeling bekend.

Zeteloverzicht

Naast OPA krijgen ook GroenLinks en D66 – met net iets minder stemmen – vijf zetels. Hiermee blijft het zetelaantal voor GroenLinks gelijk. D66 krijgt er een raadslid bij.

Tekst gaat verder onder voorlopig zeteloverzicht:

Foto: Gemeente Alkmaar

VVD verliest, BAS grote winnaar

VVD verliest in de voorlopige verdeling drie zetels en gaat daarmee van zeven naar vier zetels.

BAS heeft ook vier zetels gekregen; dit zijn er drie meer dan de partij op dit moment heeft. "Mijn god, wat een voorlopige uitslag", reageert lijsttrekker Ben Bijl enthousiast. "Als je me van tevoren had verteld dat wij groter zouden worden dan CDA, PvdA en VVD, had ik dat niet geloofd."

Bijl heeft er alle vertrouwen in dat hij betrokken wordt bij de coalitieonderhandelingen: "Het zal wel moeilijk worden om een coalitie te vormen. Maar ik verwacht dat ik mee mag doen. Het lijkt me niet dat ze de grootste groeiende partij in de kou laten staan."

Nieuwkomers

Waar de Partij van de Arbeid in Amsterdam als grootste uit de bus kwam, verliest de partij in Alkmaar een zetel en gaat hiermee van vier raadsleden naar drie. Ook het CDA gaat van vier naar drie zetels.

Nieuwkomer Forum voor Democratie krijgt een zetel in de Alkmaarse raad. Dit zijn twee zetels minder dan de partij in november in Dijk en Waard bij elkaar wist te halen. Ook de SP haalde een zetel en komt hierdoor terug in de Alkmaarse raad.

Leefbaar Alkmaar krijgt er een zetel bij en gaat hiermee van twee naar drie zetels. Partij voor de Dieren houdt twee zetels. De Seniorenpartij Alkmaar behoudt ook twee zetels en ChristenUnie houdt één plek in de raad.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]