Ga naar Content

De Peiling: katten moeten in de lente 's nachts binnenblijven

'Kuikens in het land, poes in de mand', dat is de campagneslogan die ervoor moet zorgen dat vogels minder ten prooi vallen aan Nederlands meest gehouden huisdier: de kat. Voor veel mensen is de kat een lieve, knuffelbare huisgenoot, maar voor vogels zijn ze meedogenloos. In ons land leven zo'n 3,6 miljoen tot 4,7 miljoen katten. De kat is daarmee het meest voorkomende roofdier in Nederland. Jaarlijks doden ze maar liefst 18 miljoen vogels. Wat vind jij, moeten katten tijdens het voorjaar 's nachts binnen blijven?
 
Foto: Adobe Stock

Volgens het door de vogelbescherming ondersteunde initiatief van De Bond van Friese Vogelwachten, is het een kleine moeite: gewoon 's nachts het kattenluik op slot, zodat de beesten niet op rooftocht kunnen. Het zou volgens De Bond enorm helpen.

Huis- en boerderijkatten struinen 's nachts kilometers af door weilanden. Daarbij doden ze ook de weerloze kuikens. En nu de eerste kievitskuikens uit hun ei zijn gekropen, is de kwetsbare periode voor kuikens begonnen. Daarom worden alle katteneigenaren opgeroepen om hun dier tenminste vanaf half april tot en met juni – als alle grondbroedende vogels kuikentjes hebben – binnen te houden zodra het donker wordt. 

Is dat een goed idee volgens jou? Of moeten we de natuur zijn gang laten gaan? En hoort af en toe een vogel vangen nou eenmaal bij katten?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].