Ga naar Content

De Peiling: vliegen moet twee keer zo duur worden

Dat vliegen niet goed is voor het milieu, is oud nieuws. Om het toch in cijfers uit te drukken: per persoon wordt er tijdens een retourvlucht Amsterdam - Bali zo'n 4,8 ton CO2 uitgestoten. Om dat te kunnen compenseren, moeten 240 bomen geplant worden per persoon. Voor een retourtje, komt dat al snel neer op een totaal van zo'n 120.000 bomen!

Foto: Adobe Stock

Cijfers als deze wakkeren de betrokkenheid van Nederlanders bij het klimaat aan. De ruime meerderheid (72%) van de Nederlanders maakt zich veel (29%) of enige zorgen (43%) over klimaatverandering. Dit bewustzijn leidt bij velen tot 'vliegschaamte', oftewel 'de schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen'.

Uit onderzoek van I&O research is dan ook gebleken dat de helft van de Nederlanders vindt dat de prijzen voor vliegtickets binnen Europa verdubbeld mogen worden. De steun voor deze maatregel hangt niet samen met inkomen. Dus Nederlanders met een laag inkomen zijn net zo vaak voor als Nederlanders met een hoog inkomen.

Bedrijven

Dik zes op de tien Nederlanders vindt dat hun eigen gedrag als het gaat om milieu en duurzaamheid niet uitmaakt zolang grote bedrijven hun uitstoot niet terugbrengen. De meesten vinden dat eigen acties niet uitmaken zolang bedrijven blijven uitstoten.

Hoe denk jij erover? Maken jouw acties het verschil?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].