Ga naar Content

De Peiling: ik geef geen fooi meer

Het leven is een stuk duurder geworden, boodschappen, tanken, energieprijzen. Ga je een hapje of drankje buiten de deur doen dan betaal je zes procent meer dan vorig jaar meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Geef jij daarom minder fooi?

Foto: Adobe Stock

Er zijn meerdere oorzaken voor de prijsstijging van zes procent in de horeca. Door de lange sluiting van de horeca tijdens de coronapandemie hebben veel horeca-ondernemers hoge schulden opgebouwd. Het tekort aan personeel zorgt voor hogere personeelskosten, maar ook de producten die duurder worden en hogere energierekeningen dragen bij aan de forse prijsstijging.

Minder gaan tippen

Dick Koerselman, voorzitter van FNV Horeca, ziet dat we de afgelopen jaren wel minder zijn gaan tippen, de oorzaak daarvan is dat wij meer digitaal betalen en nauwelijks nog cash op zak hebben, meldt NU.nl. Volgens Dick Koerselman is er ook veel begrip van de consument voor de zware jaren die de horeca branche achter de rug heeft: "Daarbij hoort ook dat ze snappen dat medewerkers wat extra's verdienen. Wij zien hierdoor geen vermindering in fooien in vergelijking met de periode vlak voor corona."

Gewoontegedrag

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels stelt dat hogere prijzen vanuit psychologisch perspectief niet automatisch invloed hebben op ons fooigedrag, omdat tippen 'gewoontegedrag' is. "Zodra je als klant de rekening krijgt, geef je een bepaald bedrag of percentage aan fooi, uit routine. Alleen als de rekening onverwacht hoog is, kunnen we door de schrik geneigd zijn minder fooi te geven. En als iemand een aantal keer minder fooi geeft, kan dat de gewoonte veranderen en kan het op lange termijn effect hebben", aldus Patrick Wessels.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook