Ga naar Content

De Peiling: Keti Koti moet een nationale vrije dag worden

De jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli zou een nationale vrije dag moeten worden, vindt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. In 1863 werd op deze dag de slavernij in de Nederlandse koloniën afgeschaft. In Suriname is dit al een vrije dag. Ze vieren op deze dag de vrijheid en de viering heet: Keti Koti. 

Foto: NH Nieuws/Marielle Bakker

Zo'n honderd bedrijven en organisaties geven vandaag, op 1 juli, hun werknemers betaald verlof, om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij. Onder andere NDSM-werf in Amsterdam is één van die bedrijven. Ook grotere organisaties als radiozender FunX, Greenpeace en Tony’s Chocolonely vinden het belangrijk dat er stilgestaan wordt op een dag als vandaag en geven hun werknemers een dag vrij.

#1julivrij

Met de hashtag #1julivrij laten mensen op sociale media vandaag zien dat zij achter de feestdag staan en vinden dat 1 juli een nationale vrije dag moet worden. Ook komen er reacties van mensen waarin staat dat zij een bestaande vrije dag als tweede paas-/ pinksterdag in willen ruilen voor een vrije dag met Keti Koti.

Excuses 

Vorig jaar op 1 juli heeft burgemeester Halsema namens Amsterdam haar excuses aangeboden voor de rol die deze stad speelde in het slavernijverleden. Sinds de onthulling van het slavernijmonument op 1 juli 2002 vindt er elk jaar een herdenking plaats in het Oosterpark. De ceremonie begint vanmiddag om 13.00 uur.

Wat vind jij, moet Keti Koti een nationale vrije dag worden?

Lees ook

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].