Ga naar Content

De Peiling: maximaal 25 km/uur op het fietspad

Elektrische bakfietsen vol kinderen, flitsbezorgers of groepjes scholieren die langs scheuren met hun Van Moof of Fatbike: door de vele verschillende soorten e-bikes is drukker, krapper en vooral gevaarlijker op de fietspaden. Melanie van der Horst, wethouder van Amsterdam, ziet een oplossing in een maximumsnelheid van 25 km/uur op het fietspad.

Foto: fietswinkel.nl

Met de komst van de elektrische fietsen is het drukker op de fietspaden, waardoor er meer gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom wil het Amsterdamse stadsbestuur een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur invoeren. Uit een recente peiling van AT5, blijkt dat driekwart van de mensen die de peiling hebben ingevuld dat de veiligheid op het fietspad verslechterd is sinds de komst van e-bikes. 80 procent vindt de invoering van een maximumsnelheid op het fietspad, zoals het nieuwe stadsbestuur voorstelt in het coalitieakkoord, dan ook een goed idee.

Kentekenplicht

Hoewel verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer) het een positieve ontwikkeling vindt dat zoveel mensen nu de fiets pakken, ziet ze ook problemen. "Het zorgt nu wel echt voor krapte op het fietspad en voor onveilige situaties."

Het onderzoek naar de maximumsnelheid loopt inmiddels, en deel daarvan is hoe het gehandhaafd kan worden. "Je wil natuurlijk uiteindelijk een kentekenplicht invoeren voor fietsers zodat je goed en heel automatisch kan handhaven",aldus van der Horst. Wanneer de snelheidslimiet wordt ingevoerd, kan de wethouder nog niet zeggen.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook