Ga naar Content

De Peiling: er moeten strengere maatregelen komen om gehoorschade te voorkomen

Een groeiend aantal Nederlanders lijdt aan oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Deze groep bestaat momenteel uit ruim 2.5 miljoen mensen. Patiënten die aan tinnitus lijden, horen vervelende piepen, fluiten en andere storende geluiden. Van deze groep ervaren tienduizenden mensen zelfs psychosociale problemen.

Foto:

Er komen dan ook mogelijk strengere maatregelen om gehoorschade te voorkomen. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil onder andere dat het maximum toegestane geluidsniveau op festivals wordt verlaagd. Ook overweegt hij de gehoorscreening op basisscholen uit te breiden.

Maximum

Artsen en audiologen zien de afgelopen jaren ook steeds meer jongeren met gehoorproblemen, terwijl ze daarvoor juist een dalende lijn zagen. Veel van deze jongeren lopen de gehoorschade op tijdens muziekevenementen.

Hier geldt nu een maximaal geluidsniveau van gemiddeld 103 decibel, maar dat is niet wettelijk vastgelegd. Binnen vijf minuten kan dit niveau al gehoorschade veroorzaken en elke drie decibel erbij is een verdubbeling van het geluid.

Op verzoek van Van Ooijen komt de Gezondheidsraad met een advies om het maximum te verlagen naar 100 decibel op festivals, in bioscopen en op sportscholen. 

Wat vind jij, moeten er inderdaad strengere maatregelen komen om gehoorschade te voorkomen? Of is dit een kwestie van eigen verantwoordelijkheid nemen en bijvoorbeeld oordopjes dragen? 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].