Ga naar Content

De Peiling: Er moet een stookverbod komen op houtkachels en open haarden

Met de torenhoge energieprijzen zijn er steeds meer mensen die op zoek gaan naar een alternatief. De houtkachel en de open haard winnen daarbij aan populariteit. Helaas is niet iedereen daar even blij mee: bij het stoken van hout komt fijnstof vrij, wat slecht is voor milieu en gezondheid.

Foto:

Het Longfonds waarschuwt voor de gevaren van houtrook. De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen en die veroorzaken en verergeren longziekten zoals astmaCOPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten. 

Milieu

Uit recente berekeningen blijkt dat open haarden en houtkachels voor zo'n 23 procent bijdragen aan de landelijke uitstoot van fijnstof. Het aandeel van houtrook in de gemiddelde concentraties fijnstof in de lucht stijgt door het stoken in open haarden naar 4 procent, zo meldt Radar. Luchtvervuiling door fijnstof verkort het leven van een Nederlander gemiddeld met een jaar.   

Volgens de overheid zijn mensen met een houtkachel of open haard nog niet altijd voldoende bewust van de overlast en de luchtvervuiling die ze veroorzaken. Vooralsnog zet de overheid dus niet in op een verbod, maar op het creëren van bewustwording en draagvlak voor een aantal voorschriften.

Juist stoken

Deel van die bewustwording heeft te maken met het tijdstip van stoken. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Daarbij is het belangrijk om het juiste hout te gebruiken en helpt het om je kachel met de 'Zwitserse methode' aan te steken. Kijk voor tips op de site van Milieucentraal.

Wat vind jij?

Moet er een stookverbod komen op houtkachels en open haarden? Of heb je juist een houtkachel aangeschaft om te voorkomen dat je een torenhoge energierekening krijgt?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].