Ga naar Content

De Peiling: ik verander mijn wachtwoord regelmatig

Wat is jouw wachtwoord? Qwerty, 12345, Konijn123 of Ajax456? Mocht je jouw wachtwoord daar tussen zien staan, dan is het misschien tijd om deze te veranderen. Bij de gemeente Medemblik deden ze dat namelijk niet. Het wachtwoord 'Welkom01' werd gekraakt en toen was het voor hackers een koud kunstje om in te breken in de gemeentelijke systemen.

Foto: Adobe Stock

De gemeente Medemblik heeft geluk, want de hackers waren afkomstig van het cybersecuritybedrijf Hoffmann. Het bedrijf bekeek documenten, hielden interviews, verstuurden nepmails naar medewerkers en zetten 'mystery guests' in. Het ging zelfs zo ver dat de 'mystery guests' ongestoord het gebouw konden betreden. De gemeente is geschrokken en neemt maatregelen om een echte cyberaanval te voorkomen.

Tips 

Nederlanders voelen zich tegenwoordig veiliger op straat dan online blijkt uit het onderzoek Veilig Online. Dit gevoel komt met name door cybercriminaliteit. De consumentenbond geeft tips om een wachtwoord moeilijker te kraken te maken. Gebruik cijfers, hoofdletters en speciale tekens, gebruik verschillende wachtwoorden en verander het wachtwoord minimaal één keer per jaar.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].