Ga naar Content

Arno haalt geld op na verwoesting Oekraïense stuwdam: "Het is ramp op ramp"

Arno Klijbroek uit Tuitjenhorn is een inzamelingsactie gestart voor Oekraïners die getroffen zijn door de damdoorbraak gisteren. In het overstromingsgebied wonen zeker tienduizend mensen, en zo'n honderdduizend Oekraïners moeten het momenteel doen zonder drinkwater. Klijbroek pendelt al zo'n 25 jaar tussen zijn woonplaats en het land en kent het gebied goed. De situatie is volgens hem 'apocalyptisch'.  

eerder genomen foto - Foto: Privéfoto Arno Klijbroek

"De eerste 10 tot 15 jaar toen ik in Oekraïne woonde en werkte, ben ik daar vaak geweest omdat er veel klanten van mij wonen", vertelt hij op NH Radio. Arno is vaak over de Kachovka-dam heen gereden. "De eerste vrienden die ik in Oekraïne kreeg, die komen ook uit Kachovka. Het komt allemaal weer extra dichtbij."

Hij is op dit moment in Tuitjenhorn en vertrekt binnenkort weer naar Oekraïne. Arno vindt het heel heftig om de beelden van de verwoestte dam te zien. "Het is ramp op ramp. Het is een situatie van werkelijk apocalyptische omvang. Het wat is op sommige plekken tussen de 5 en 11 meter gestegen. Er staan huizen tot aan de dakgoot onder water." 

"Het gaat eigenlijk al je voorstellingsvermogen te boven"

Arno Klijbroek

Het is voor de hulporganisatie waar Arno mee samenwerkt niet heel makkelijk om in de getroffen regio te komen. "Er vinden beschietingen plaats en er zijn gevechtsvliegtuigen die overvliegen. Als je je dat plaatje voor probeert te stellen.. het gaat eigenlijk al je voorstellingsvermogen te boven."

De drinkwatervoorziening rond en ten zuiden van Kachovka ligt op dit moment stil. Alle 10.000 waterfilters die Arno en de hulporganisatie in productie hadden, gaan direct naar de getroffen regio. Ook mensen ten noorden van de dam hebben geen drinkwater. "Het water in het stuwmeer zakt. Dat stuwmeer verzorgt de drinkwatervoorziening voor een aantal daarboven gelegen steden." 

De organisatie is op dit moment aan het kijken op welke plek zij het verschil kunnen gaan maken. "We zijn een inzameling, speciaal voor deze ramp bovenop de oorlog, gestart. Met het geld dat binnenkomt worden waterfilters, pompen en generatoren van gekocht", vertelt Arno. "De logistiek ter plekke wordt ervan bekostigd." Naast het werk wat de stichting al deed in Oekraïne, gaan ze zich ook hier inzetten. 

Lees ook