Ga naar Content

Kroegentocht en schaken komen samen in eerste kroegloperstoernooi: 'Bijna 50 teams'

Bier drinken en schaken, het lijkt misschien niet de meest ideale combinatie. Toch gaan zondag deze denksport en het gerstenat hand in hand op het eerste Haarlemse kroegloperstoernooi dat is georganiseerd door schaker Hicham Boulahfa.

Hicham Boulahfa op een schaaktoernooi - Foto: prive-foto

"Zo'n schaaktoernooi is niet nieuw", vertelt initiator Hicham Boulahfa. "In andere steden met grote schaakverenigingen als Amsterdam, Apeldoorn en Delft, worden dit soort wedstrijden al georganiseerd. Hier was het nog niet, maar het is wel tijd ervoor."

Volgens de schaker van de Schaakvereniging Kennemer Combinatie is Haarlem met twee verenigingen en nog wat kleinere verenigingen namelijk ook een echte schaakstad. "Ik had het er met andere schakers over om zoiets te organiseren, alleen niemand doet het en toen dacht ik: het wordt tijd dat het ook in Haarlem kan en dus organiseer ik het zelf."

Snelheid geboden 

Het kroegloperstoernooi wordt gespeeld in tweetallen. Ieder uur speel je in een andere kroeg, tegen een ander team. 

Tekst gaat door onder de foto.

Hicham Boulahfa - Foto: prive-foto

"Er wordt gespeeld op tijd", vervolgt de 33-jarige schaker. "Beide teams hebben totaal twintig minuten. Ben je aan zet, dan telt de tijd af. Nadat je een steen hebt verplaatst, stopt de klok en loopt de tijd van je tegenstander af. Je wint als je iemand schaakmat zet of als je tegenstander door de tijd heen is."

Stukkie lopen 

Omdat sommige horecagelegenheden zoals de Oerkap verder weg liggen, is er ieder uur nog zo'n twintig minuten over om van kroeg te wisselen. Hoef je niet ver te lopen, 'dan heb je meer tijd over om bijvoorbeeld een biertje te bestellen'. 

"Op het einde van de dag zijn de partijen vaak minder goed dan in het begin"

Hicham Boulahfa, schaker

Er doen zo'n twaalf kroegen mee en het zou kunnen dat teams aan het einde van de middag, met tien pils, een potje moeten schaken. 

Lachend: "Op het einde van de dag zijn de partijen vaak wat minder goed dan in het begin. Het is vooral leuk als je met vrienden in de zon met een biertje een potje kunt schaken. Enne, het is natuurlijk niet verplicht om iedere keer een biertje te bestellen."

Prijzengeld

De dag wordt met zijn allen afgesloten in Café Studio aan de Grote Markt. Daar wordt ook de winnaar bekendgemaakt en de prijzen verdeeld. Hicham: "Het winnende team ontvangt 400 euro, de nummer twee 300 en nummer drie 200 euro." 

Ondanks dat het niveauverschil groot is, er doen vier schaakmeester mee, is het volgens Hicham vooral de bedoeling om het plezier in schaken te ervaren. "Er doen negen van de totaal vijftig teams mee die afgelopen weken pas hebben leren schaken. Het gaat echt vooral om de gezelligheid en het plezier om met vrienden te schaken."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]