Ga naar Content

Tallships bij Sail krijgen van kinderen zelfgemaakte vlag: "Alles zit onder de verf"

De voorpret voor Sail is al begonnen. Althans, als het aan basisschoolleerlingen in Den Helder ligt. Verschillende schoolklassen in het primair en speciaal onderwijs volgen al een paar weken een tallship naar keuze en afgelopen week ontwierpen ze voor 'hun' schip een vlag. De vlaggen worden tijdens Sail 2023 in de Beatrixstraat gehangen, om bezoekers vast welkom te heten.

Foto:

De vlaggen zijn gemaakt van speciaal materiaal. "Hennep, dat is veel duurzamer. ", vertelt kunstenaar Femke Kempes. Samen met Machteld Aardse begeleidt zij de schoolklassen die de vlaggen beschilderen. "We hebben ook speciale verf gebruikt. Sail wil zo duurzaam mogelijk werken, en dat vinden wij heel tof."

De vlaggen komen in de Beatrixstraat te hangen. Naast iedere vlag komt een toelichting bij het ontwerp. Op deze manier worden bezoekers voor Sail en de Marinedagen vanaf het station op weg naar de haven vast verwelkomd in de stad. 

In de video vertellen leerlingen uit groep 8 van de Dr. J. P. Thijsseschool hoe ze het ontwerp van hun vlag hebben bedacht:

Basisscholen adopteren Tall Ship - Else van der Steeg

Het project is voor de leerlingen afgerond als de vlaggen eenmaal hangen. Daar gingen een paar weken hard werk aan vooraf: ze zochten naar informatie over hun schip en verwerkten die info weer in het ontwerp. 

"Fantastisch", vindt Kempkes de resultaten. "Het is echt heel knap als je ziet met wat voor verhalen ze komen, wat ze allemaal ontdekt hebben. Ik hoop heel erg dat bezoekers daar de waarde ook van inzien."

Lees ook