Ga naar Content

100-koppige Brits-Nederlandse Marinierskapel opent Marinedagen voor Den Helder met taptoe

Voor Den Helder zijn Sail en de Marinedagen vanavond vast begonnen. De Nederlandse Marinierskapel speelt samen met de Britse Band of HM Royal Marines een speciale taptoe van een uur aan de vooravond van het evenement. De taptoe vindt normaal gesproken plaats op de avond voor Koningsdag, maar is dit jaar verplaatst ter gelegenheid van de Marinedagen.

De Nederlandse en Britse Marinierskapellen sluiten samen de taptoe af - Foto: NH Nieuws / Else van der Steeg

De sfeer zit er goed in tijdens de taptoe: bekende melodieën als Amazing Grace worden meegezongen en er wordt enthousiast geapplaudisseerd.

Er wordt dan ook groots uitgepakt dit jaar: Naast de Nederlandse Marinierskapel is ook de Britse Marinierskapel, de Band of His Majesty's Royal Marines uit Portsmouth aanwezig. Zij zijn in Nederland vanwege de Marinedagen. De twee groepen spelen samen in een orkest dat bestaat uit meer dan 100 mariniers. 

Tekst gaat verder onder de video:

Taptoe in Den Helder - NH Nieuws / Else van der Steeg

Britse en Nederlandse mariniers zijn elkaar niet onbekend: 2023 markeert het 50-jarig van het NL UK - Amphibious Force: een samenwerkingsverband waarbij Nederlandse en Britse mariniers samen trainen om onder zware omstandigheden en in onherbergzame terreinen uit de voeten te kunnen. Ook dit 50-jarig bestaan wordt gevierd tijdens de taptoe.

Na de traditionele opening door de Koninklijke Marinierskapel, speelt de Britse Band een programma. Daarna volgt de Nederlandse Kapel, met traditionele muziek, maar ook met filmmuziek. De kapellen sluiten het programma samen af: het 100-koppige orkest speelt onder andere samen het Britse en het Nederlandse volkslied.

De taptoe wordt gespeeld aan de vooravond van Sail en de Marinedagen, die op donderdag van start gaan.

Lees ook