Ga naar Content

Gerelateerde videos

Operatie-assistent OLVG pakt vervuilende zorgsector aan

Een gemiddelde operatie levert 27 kilo afval op aan wegwerpjassen, steriele verpakkingen, mondmaskers en handschoenen. Operatie-assistent Talitha Hoppe van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG vond dat het anders moet en begon een duurzaamheidsslag. 

Gebruikte staplers worden niet meer verbrand, maar gerecycled - Foto: NH Nieuws

In operatiekamer 14 laat Hoppe bluewraps zien waarin alle instrumenten steriel verpakt zitten. "Voorheen werden die weggegooid en verbrand, nu zamelen we ze in en worden er nieuwe producten van gemaakt", vertelt Hoppe in het televisieprogramma Pak An Groen. Ook staplers die gebruikt worden bij maagverkleiningen en het dicht nieten van darmen worden inmiddels gerecycled.

Chemofiets

De zorgsector is verantwoordelijk voor zeven procent van de totale CO2-uitstoot. Daarom hebben de meeste ziekenhuizen inmiddels een coördinator duurzaamheid. In het OLVG is dat Marleen Kuyt die vooral de gebouwen zelf aanpakt met driedubbel glas, vloertegels van sloopafval, zonnepanelen, een WKO (warmte koude opslag) en een groen dak. Daarnaast is er een duurzaam mobiliteitsbeleid. Personeel dat met het openbaar vervoer, lopend of op de fiets komt, krijgt een hogere kilometervergoeding. Ook zijn er online poligesprekken en een chemofiets, zodat patiënten thuis chemo kunnen krijgen. 

Met een elektrische bakfiets kunnen patienten thuis hun chemokuur krijgen - Foto: NH Nieuws

Pak an Groen

Om de klimaatverandering te lijf te gaan komen steeds meer Noord-Hollanders in actie. Inwoners veranderen hun leefwijze, kopen verantwoord en isoleren hun huis. Ondernemers zien kansen en slaan nieuwe wegen in met duurzame producten en diensten. In het programma Pak An Groen kun je het iedere dinsdag zien op TV.

Reageren? Stuur een mail naar [email protected]